Ai alunițe ROȘII pe piele? Trebuie să știi asta neapărat!

Aceste puncte mici sunt dilatații capilare numite angioame și sunt cunoscute sub numele de pete rubinii. Acestea sunt pete vasculare ridicate pe piele care nu au nimic de-a face cu alunițele, care sunt aglomerări ale principalului pigment al pielii, melanina.

Apariția acestor pete este direct legată de îmbătrânirea pielii și de moștenirea genetică și apar adesea pe trunchi și pe membrele superioare, deși pot apărea oriunde pe corp și nu dispar. Cu toate acestea, există și alți factori care cresc riscul de a le avea, cum ar fi supraexpunerea la soare sau expunerea la soare fără a folosi fotoprotecție.

Potrivit unui studiu publicat în American Family Physician, aceasta este o problemă care afectează până la 50% dintre adulți și care tinde să apară pe brațe sau pe spate; de obicei, nu există consecințe clinice, dar este recomandabil să fie verificate.

Petele rubinii pot apărea în orice moment al vieții, mai ales după vârsta de 30 de ani. Acestea sunt adesea vizibile din cauza culorii lor și multe persoane le consideră inestetice, ceea ce duce la intervenții profesionale pentru a le îndepărta.

Merită menționat faptul că acestea sunt tumori benigne, adică acumulări de celule melanocitare care, spre deosebire de alunițe, nu sunt de obicei maligne.

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Când trebuie să vă faceți griji în legătură cu petele roșii

Aceste angiome de pe piele nu sunt canceroase și, prin urmare, nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare. Dar dacă simțiți aceste semne, cel mai bine este să consultați un dermatolog pentru a afla care sunt consecințele:

  • Asigurați-vă că acestea nu apar în număr mare într-o anumită zonă.
  • Dacă aceste pete sunt dureroase, provoacă mâncărimi sau disconfort, cel mai bine este să consultați un medic, deoarece aceste angiome nu ar trebui să vă deranjeze.
  • Dacă sângerează când sunt frecate cu ceva, mergeți la un dermatolog, acest lucru este anormal.
  • Observați nuanța și forma. Dacă în orice moment observați că culoarea roșie devine închisă sau că marginile devin aspre sau neregulate, adresați-vă unui specialist.

Recent Posts

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

3 minute ago

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

23 de minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

42 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

o oră ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

o oră ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Citeste si: