Sari la conținut

Ai alunițe ROȘII pe piele? Trebuie să știi asta neapărat!

alunite
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Aceste puncte mici sunt dilatații capilare numite angioame și sunt cunoscute sub numele de pete rubinii. Acestea sunt pete vasculare ridicate pe piele care nu au nimic de-a face cu alunițele, care sunt aglomerări ale principalului pigment al pielii, melanina.

Apariția acestor pete este direct legată de îmbătrânirea pielii și de moștenirea genetică și apar adesea pe trunchi și pe membrele superioare, deși pot apărea oriunde pe corp și nu dispar. Cu toate acestea, există și alți factori care cresc riscul de a le avea, cum ar fi supraexpunerea la soare sau expunerea la soare fără a folosi fotoprotecție.

Potrivit unui studiu publicat în American Family Physician, aceasta este o problemă care afectează până la 50% dintre adulți și care tinde să apară pe brațe sau pe spate; de obicei, nu există consecințe clinice, dar este recomandabil să fie verificate.

Petele rubinii pot apărea în orice moment al vieții, mai ales după vârsta de 30 de ani. Acestea sunt adesea vizibile din cauza culorii lor și multe persoane le consideră inestetice, ceea ce duce la intervenții profesionale pentru a le îndepărta.

Merită menționat faptul că acestea sunt tumori benigne, adică acumulări de celule melanocitare care, spre deosebire de alunițe, nu sunt de obicei maligne.

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Când trebuie să vă faceți griji în legătură cu petele roșii

Aceste angiome de pe piele nu sunt canceroase și, prin urmare, nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare. Dar dacă simțiți aceste semne, cel mai bine este să consultați un dermatolog pentru a afla care sunt consecințele:

  • Asigurați-vă că acestea nu apar în număr mare într-o anumită zonă.
  • Dacă aceste pete sunt dureroase, provoacă mâncărimi sau disconfort, cel mai bine este să consultați un medic, deoarece aceste angiome nu ar trebui să vă deranjeze.
  • Dacă sângerează când sunt frecate cu ceva, mergeți la un dermatolog, acest lucru este anormal.
  • Observați nuanța și forma. Dacă în orice moment observați că culoarea roșie devine închisă sau că marginile devin aspre sau neregulate, adresați-vă unui specialist.
Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel