Din cuprinsul articolului
Vaccinul Novavax Inc. a fost aprobat de autoritățile europene de reglementare și urmează să devină primul vaccin de acest gen împotriva Covid-19 din regiune, oferind țărilor un alt instrument în timp ce se întrec pentru a-și proteja populațiile în fața variantei omicron.
Injectarea pe bază de proteine, cunoscută sub numele de Nuvaxovid, a fost recomandată de Agenția Europeană pentru Medicamente, potrivit unui comunicat de luni, iar o decizie a Comisiei Europene de autorizare a vaccinului este așteptată iminentă.
Măsura vine după o decizie de săptămâna trecută a Organizației Mondiale a Sănătății care acordă vaccinului statutul de utilizare de urgență. Este un impuls pentru Novavax, care a suferit luni de întârzieri după probleme de producție, în ciuda faptului că a obținut unele dintre cele mai mari finanțări de la administrația Trump în primele etape ale pandemiei. Întârzierea în dezvoltarea shot-ului în comparație cu rivali precum Pfizer Inc. și Moderna Inc., a lovit destul de puternic în contația sa la bursă.
Novavax a crescut cu până la 8,8%, până la 236,50 USD la începutul tranzacțiilor de astăzi din New York, potrivit Bloomberg.
Potrivit AEM rezultatele celor două studii arată o eficacitate a vaccinului pentru Nuvaxovid de aproximativ 90%. Tulpina originală de SARS-CoV-2 și unele variante de îngrijorare, cum ar fi Alpha și Beta, au fost cele mai frecvente tulpini virale care circulau atunci când studiile erau în desfășurare. În prezent, există date limitate privind eficacitatea Nuvaxovid împotriva altor variante de îngrijorare, inclusiv Omicron.
Reacțiile adverse observate cu Nuvaxovid în studii au fost de obicei ușoare sau moderate și s-au eliminat în câteva zile după vaccinare. Cele mai frecvente au fost sensibilitate sau durere la locul injectării, oboseală, dureri musculare, dureri de cap, o senzație generală de rău, dureri articulare și greață sau vărsături.
Nuvaxovid funcționează prin pregătirea organismului pentru a se apăra împotriva COVID-19. Vaccinul conține o versiune a unei proteine găsite pe suprafața SARS-CoV-2 (proteina spike), care a fost produsă în laborator. De asemenea, conține un „adjuvant”, o substanță care ajută la întărirea răspunsurilor imune la vaccin.
Când unei persoane i se administrează vaccinul, sistemul său imunitar va identifica proteina ca fiind străină și va produce apărare naturală – anticorpi și celule T – împotriva acesteia. Dacă, mai târziu, persoana vaccinată intră în contact cu SARS-CoV-2, sistemul imunitar va recunoaște proteina spike de pe virus și va fi pregătit să-l atace. Anticorpii și celulele imune pot proteja împotriva COVID-19 lucrând împreună pentru a ucide virusul, a preveni intrarea acestuia în celulele corpului și a distruge celulele infectate.
Nuvaxovid se administrează sub formă de două injecții, de obicei în mușchiul brațului, la 3 săptămâni distanță.
Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…