Afte și ulcerații bucale: cum le recunoști și cum le tratezi

Afte și ulcerații bucale. Se estimează că opt din zece persoane prezintă la un moment dat afte sau alte leziuni inflamatorii ale cavității bucale.

În cele mai multe cazuri sunt ulcerații superficiale, care se vindecă după câteva zile. Dar altele, cum ar fi cele produse de infecții, sunt persistente și mai dificil de tratat. Află cum faci diferența între aftele simple și cele cauzate de infecții și ce ai de făcut atunci când te confunți cu astfel de probleme.

Afte bucale benigne

Aftele sunt ulcerații superficiale care pot afecta interiorul obrajilor și buzelor, limba, cerul gurii, gingiile. Leziunile aftoase au forma rotundă sau ovală, contur roșu și culoare albă sau galbenă în interior. Ele sunt adesea dureroase, provocând disconfort, usturime și îngreunând alimentația sau chiar vorbirea. Aproximativ 60% din populație suferă frecvent astfel de leziuni necontagioase, declanșate de factori care includ:

  • Consumul unor alimente cu potențial iritant: nuci, brânzeturi fermentate, capsuni, chipsuri, crutoane, covrigi, lichide fierbinți
  • Microtraumatisme provocate de: aparate ortodontice, proteze/coroane dentare, mușcături accidentale ale limbii sau obrajilor
  • Stres, oboseala
  • Modificări hormonale premenstruale
  • Expunerea la frig, vant, aer uscat
  • Deshidratarea
  • Igiena orală deficitară.

Aceste afte care nu implică agenți infecțioși sau boli grave se vindecă spontan în 7-10 zile.

Vindecarea aftelor poate fi grăbită cu ajutorul următoarelor metode:

  • Soluții care formează o peliculă de protecție asupra mucoasei orale precum Gelclair
  • Soluții pe bază de glicerină și/sau antiseptice locale
  • Apă de gură
  • Ceaiuri din diverse plante: mușețel, cimbrișor, salvie

Ca metode de prevenție se recomandă:

  • Menținerea unei bune igiene orale
  • Hidratarea corectă
  • Evitarea alimentelor dure și a celor iritante
  • Formule homeopatice pentru susținerea imunității.

Ulcerații bucale cauzate de infecții

Cele mai frecvente boli infecțioase care se manifestă prin ulcerații la nivelul cavitatii bucale sunt candidoza și herpesul.

Candidoza bucală este o infecție produsă de fungi (ciuperci) de genul Candida albicans, care colonizează în mod normal tractul digestiv uman. Însă în cazul unor deficiențe ale sistemului imunitar sau al dezechilibrelor florei intestinale, Candida proliferează necontrolat ducând, printre altele, și la ulcerații în gură. Simptomele variază în intensitate și durată, dar în general apar depozite albicioase pe limbă, leziuni dureroase și neuniforme pe interiorul obrajilor, crăpături și roșeață la colțurile gurii, pierderea gustului, senzație de corp străin în gură.

Herpesul bucal sau labial este dat de infecția cu virusul Herpes simplex. Majoritatea oamenilor sunt purtători ai unui virus herpetic, însă nu toți dezvoltă simptome. Când virusul nu este activ, el rămâne în stare latentă într-un grup de celule nervoase. Unii oameni nu au niciodată vreun simptom din cauza virusului. Alții au focare periodice de infecții. Acestea sunt favorizate de anumiți factori: scăderea imunității, febră, stres emoțional, expunere la frig sau la soare, intervenții chirurgicale. Pot apărea erupții sub formă de blistere pe buze, la colțurile gurii, în gură, pe gingii. Simptomele pot dura până la 3 săptămâni.

Diagnosticul stabilit de medic este necesar în ambele situații. Examinarea clinică evidențiază cauza ulcerațiilor în funcție de aspectul acestora. Pentru a verifica ce fel de infecție este implicată, medicul poate recomanda prelevarea de teste locale și analize de sânge. În unele cazuri, poate fi necesară o biopsie – prelevarea unei mostre mici de țesut din interiorul leziunii, care va fi analizată anatomo-patologic. Leziunile ulceroase care nu se vindecă, se extind sau sângerează sunt susceptibile de cancer bucal.

Tratamentul este prescris tot de medic, conform diagnosticului. Pot fi utilizate medicamente antifungice sau antivirale, care vizează cauza leziunilor, dar și soluții protectoare pentru mucoasa bucală, cum ar fi Gelclair. În plus, trebuie respectate o serie de reguli generale în timpul tratamentului. O igienă orală adecvată este foarte importantă pentru prevenirea riscului de suprainfecție. Este utilă o periuță de dinți cu peri moi. După vindecarea ulcerațiilor, igiena trebuie menținută pentru a preveni recidivele. Totodată, se recomandă evitarea alimentelor iritante, a băuturilor fierbinți sau reci. Renunțarea la fumat este importantă atât în procesul de vindecare, cât și în prevenirea recidivelor.

Recent Posts

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

52 de secunde ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

21 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

41 de minute ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

o oră ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

o oră ago

Bill Gates face o nouă profeţie terifiantă: O altă mare problemă va lovi omenirea

Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…

2 ore ago

Citeste si: