Afte dureroase bucale și genitale, așa debutează sindromul Behcet sau boala Behcet. Aceasta este o boala multisistemică.
O boală rară, o afecțiune autoimună cronică. Acest sindrom cauzează inflamații ale vaselor de sânge. Sindromul Behcet se manifestă la nivelul mai multor organe, iar tratamentul este în funcție de severitatea și localizarea bolii.
Semnele și simptomele bolii Behcet variază de la o persoană la alta.Principalele organe unde boala se poate manifesta sunt:pielea, mucoasele, ochii, articulațiile, nervii, inima, vasele de sânge, rinichii, sistemul gastrointestinal. Dar când apar afte și trebuie să ne îngrijorăm?
Medicii spun că manifestările cutanate și cele care apar pe mucoase constituie de fapt, ajutorul esențial în stabilirea diagnosticului. Explicația specialiștilor este aceea că, de cele mai multe ori, boala debutează cu apariția aftelor bucale. Dar apar și afte genitale, extrem de dureroase. Pacientul va avea încă de la început și dureri articulare localizate în zona genunchilor și a gleznelor.
Alte manifesări posibile ale bolii sunt cele oculare. Mai exact, pacientul cu această boală poate să aibă dureri oculare, vedere neclară, lăcrimare abundentă. Din fericire, manifestările neurologie apar destul de târziu, adică după ani de zile de la debutul bolii. Nu toți pacienții însă le au. Aceste simptome sunt severe și au implicații grave asupra calității vieții pacientului. Printre manifestările neurologice regăsim: paralizia nervilor, meningita, hemiplegia, tulburări de comportament.
De asemenea, manifestările vasculare sunt întâlnite la puțin pacienți. Marea majoritate au însă tromboze venoase.
Manifestările cardiace variază după localizarea sindromului. De regulă, boala afectează valevele cardiace și pericardul. Iar manifestările gastrointestinale sunt destul de rare, iar când apar principalele simptome sunt: greața, balonarea, flatulența.
În prezent nu se cunoaște cu exactitate ce anume declanșează boala. Se crede însă că există un cumul de factori genetici, de mediu și infecțioși.
Iată care sunt principalele simptome:
Care sunt principalii factori de risc:
Pentru a stabili diagnosticul medicul va efectua anumite investigații și analize medicale. Au loc și diferite teste cutanate. Anamneza este și ea importantă.
În ce constă tratamentul:
Tratamentul este stabilit de medic după severitatea simptomelor și după localizarea bolii. De aceea, acesta poate să fie alcătuit din anticoagulante, din corticoterapie, din imunosupresoare. Practic, tratamentul are rolul de a ține sub control boala.
Sezonul Săgetătorilor le oferă nativilor mai multă poftă de viață ca niciodată şi se anunţă…
În această săptămână, influențele astrologice și mesajele runice prezentate de Alina Bădic și Mihai Voropchievici…
Guvernul oferă un nou ajutor financiar pentru persoanele defavorizate. În acest scop, autorităţile au modificat…
Un nou studiu, publicat în revista științifică Alzheimer’s Association, relevă că medicamentele pentru afecțiunile cardiovasculare…
Hipertensiunea arterială este atunci când citirile variază în mod constant de la 140 mmHg sau mai…
Cum să nu vă mai roadeți unghiile? Unul dintre obiceiurile „urâte” comune este roaderea unghiilor.…