Angina pectorală este definită ca senzația dureroasă care apare în condițiile ischemiei mușchiului cardiac și reprezintă un simptom extrem de important, deoarece poate să fie singura manifestare clinică a acestei afecțiuni grave.
În România, decesul prin boli cardiovasculare este îngrijorător, de aceea este bine să cunoști semne și simptomele de boală coronariană ischemică.
Medicii susțin că boala coronariană ischemică este afecțiunea care duce la apariția modificărilor anatomice și/sau funcționale ale circulației coronariene care induc un dezechilibru între aportul și necesarul de oxigen la nivelul miocardului.
Care este mecanismul de apariția al bolii:
Ischemia consecința dezechilibrului între consumul miocardic de oxigen și aportul de oxigen asigurat de fluxul sangvin coronarian. Dacă ischemie persistă, se poate produce necroza mușchiului cardiac. Ischemia simplă, tranzitorie este substratul anginei pectorale, iar necroza este substratul infarctului miocardic. În literatura medicală de specialitate este menționat faptul că 20 de minute este limita de încadrare între angina pectorală stabilă și cea instabilă.
Care sunt semnele și simptomele anginei pectorale:
Durerea de cele mai multe ori este localizată în regiunea retrosternală și are un caracter compresiv. Senzația de durere iradiază în ambii umeri, în membrele superioare până la degete. Nu este exclus ca durerea să iradieze și în spate, dar și până la arcadele dentare sau chiar în epigastru.
Criza de angină pectorală are o durată de câteva minute și nu depășește 20 de minute. Ulterior, durerea dispare dacă pacientul ia nitroglicerină sublingual, așa cum i-a recomandat medicul specialist cardiolog.
Angina stabilă poate să fie declanșată de efort fizic, de emoții, dar poate să apară și la frig, sau după ce persoana în cauză a mâncat. Foarte important de reținut este faptul că la repaus durerea dispare. Acest tip de angină este expresia unei obturații coronariene.
Angina instabilă este caracterizată de apariția durerii atunci când pacientul face un efort slab ca intensitate, dar apare și în timpul nopții și mai ales atunci când un individ este în repaus. Atenție! Medicii spun că acest tip de angină este caracterizat printr-o durere și mai accentuată iar durata crizei este de peste 20 de minute, mai ales în lipsa administrării tratamentului recomandat de specialist. Acest tip de angină poate să suspecteze o tromboză sau un spasm coronarian.
Angina instabilă deseori poate agrava și complica o angină stabilă și este un indicator care trebuie să te trimită de urgență la medicul specialist. Datele statistice arată că peste 30% dintre cazurile de angină instabilă duc la infarctul miocardic.
Mai trebuie subliniată diferența dintre durerea miocardică ischemică de durerea ce însoțește infarctul miocardic. Acesta din urmă apare de cele mai multe ori în repaus sau la un interval de timp după ce pacientul a făcut un efort intens. De asemenea, durerea care însoțește infarctul miocardic crește progresiv în intensitate în primele minute de la apariția ei și apoi devine constantă pentru un interval ce depășește jumătate de oră și poate dura până la câteva ore. Totodată, durerea care însoțește infarctul este însoțită de anxietate, de dispnee, transpirații, greață și vărsături.