Din cuprinsul articolului
În curând, pensionarii vor primi deciziile de recalculare şi vor vor afla cu cât le vor creşte veniturile lunare. De exemplu, unii seniori pot primi 1.000 de lei în plus.
Pentru asta, trebuie să aibă mulți ani de muncă, potrivit noii legi a pensiilor, care oferă şi puncte bonus, transmite infoactual.ro.
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu a declarat recent că unii pensionari vor beneficia de o majorare a pensiilor cu 80%. Astfel, din luna septembrie anumite categorii de persoane vor avea venituri mai mari chiar și cu 2.600 de lei. Pensia acestora se va majora de la 2.100 de lei la 4.700 de lei.
Punctele bonus se acordă astfel:
– Până la 25 de ani de muncă: zero puncte bonus.
– 30 de ani de muncă: 2,5 puncte bonus, adică aproximativ 202 lei.
– 35 de ani de muncă: 6,25 puncte bonus.
– 40 de ani de muncă: 11,25 puncte bonus, adică 506 lei și 911 lei.
– 45 de ani de muncă: 16,25 puncte bonus, echivalentul a 1.300 de lei.
Sunt avantajaţi cei care au mai mulţi ani de muncă, dar şi cei cu venituri foarte mici, ale căror pensii aproape se dublează de la 1 septembrie 2024. Astfel, românii care au peste 36 de ani pe cartea de muncă vor primi un punctaj suplimentar datorită ”punctelor de stabilitate”.
„Un român care are un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani va obține puncte de stabilitate, un beneficiu suplimentar la pensie şi anume. Este unul dintre aspectele esenţiale din noua lege. Principalul obiectiv al reformei este acela de a aduce echitate în interior sistemului public de pensii.
Alt obiectiv important este creşterea sustenabilă a pensiei, astfel încât românii să aibă pensii decente, mai bune, respect pentru viaţa muncită. Este important să le dăm românilor șansa ca inclusiv la pensie să fie ca la treia tinereţe, aşa cum fac occidentalii”, a explicat Simona Bucura-Oprescu. Totalul punctelor acumulate este format din punctele contributive, punctele necontributive şi punctele de stabilitate”, a spus ministrul Muncii.
De asemenea, ministrul a confirmat că punctele se acordă doar pentru anii efectiv lucrați. Însă, seniorii care au lucrat în condiții dificile sunt nemulțumiți. Unii nu vor beneficia de majorări, chiar dacă au mulți ani de muncă. Daniel Baciu, şeful Casei Naţionale de Pensii, a făcut mai multe lămuriri în acest sens.
„Există și o noutate în noua lege a pensiilor, faptul că acele venituri brute care includ și sporurile cu caracter nepermanent, și aici mă refer la al 13-lea salariu, la acordul global, la diferite prime și sporuri pe care le-au primit sporadic în activitate și nu au avut acel caracter permanent, lună de lună.
Aceste sporuri nu sunt în prezent luate în calcul, pentru că nu au această frecvență de caracter permanent, și noi intenționăm ca de la 1 septembrie să le luăm în calcul la calculul pensiilor, cu condiția ca asupra acestor sporuri să se fi datorat și să se fi achitat contribuții de asigurări sociale.
Acolo era acest risc, în special la acordul global, ca adeverința pe care o eliberează un angajator să fie cu niște sume mai mici decât sumele din carnetul de muncă. Iar noi am specificat foarte clar în lege și în norme că dacă vin cu asemenea adeverințe, cu sume mai mici, pensia lor să nu scadă.
La fel ca și la recalculare, pe noua formulă de calcul, să rămână cu cuantumul cel mai avantajos în plată”, conform șefului Casei Naționale de Pensii, potrivit dailybusiness.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…