Sari la conținut

Află cum afectează hipertensiunea arterială sănătatea oculară și a creierului

Tensiune arteriala
Sursa foto: arhiva doctorul Zilei
exercitii pentru scăderea tensiunii arteriale

Hipertensiunea arterială (HTA) se mai numește și „ucigașul tăcut” pentru că este o boală tăcută, însă foarte periculoasă. Hipertensiunea arterială poate avea efecte semnificative asupra vederii și creierului, ducând la complicații grave dacă nu este gestionată corespunzător.

Pentru că hipertensiunea are complicații care de obicei se instalează lent, în timp, gestionarea corectă a hipertensiunii arteriale este esențială pentru prevenirea complicațiilor grave la nivelul vederii și creierului.

Este important să monitorizați tensiunea arterială în mod regulat și să urmați recomandările medicului pentru a menține tensiunea arterială sub control.

Cum afectează hipertensiunea vederea

Tensiunea arterială, atât scăzută cât și crescută, poate afecta vederea, fiind cea mai importantă, pe termen lung, în tulburările de vedere.

  • Retinopatie hipertensivă: Hipertensiunea poate deteriora vasele de sânge din retină, stratul sensibil la lumină din spatele ochiului. Aceasta poate duce la retinopatie hipertensivă, care poate provoca vedere încețoșată sau pierderea vederii.
  • Edem macular: Presiunea arterială crescută poate cauza acumularea de lichid sub retină, afectând vederea centrală. Aceasta poate duce la edem macular, o afecțiune care poate provoca pierderea vederii centrale.
  • Accident vascular cerebral: Hipertensiunea poate crește riscul de accident vascular cerebral, care poate afecta nervul optic sau zonele creierului responsabile de procesarea imaginilor, ducând la pierderea vederii.

Efectele hipertensiunii arteriale asupra creierului

Potrivit cercetărilor recente, hipertensiunea arterială a ajuns în topul listei factorilor care predispun la demență.Efectele HA asupra creierului sunt periculoase:

  • Accident vascular cerebral (AVC): Hipertensiunea este un factor de risc major pentru AVC. Presiunea arterială ridicată poate duce la ruperea sau blocarea vaselor de sânge din creier, provocând leziuni cerebrale severe.
  • Declin cognitiv și demență: Hipertensiunea poate afecta fluxul sanguin către creier, ducând la leziuni cerebrale și îngustarea vaselor de sânge. Acest lucru poate contribui la declinul cognitiv și poate crește riscul de demență, inclusiv boala Alzheimer.
  • Leziuni cerebrale albe: Presiunea arterială crescută poate cauza leziuni mici în creier, cunoscute sub numele de leziuni cerebrale albe. Acestea pot afecta funcțiile cognitive și pot crește riscul de demență.
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel