Din cuprinsul articolului
Află ce cauzează pierderea mirosului în Covid. Persoanele care au avut Long Covid s-au plâns întotdeauna de pierderea mirosului sau anosmie, unul dintre principalele simptome neurologice.
De când Covid a devenit o pandemie, au fost efectuate diverse studii pentru a afla cum acest mecanism, un mecanism de bază, împreună cu alte simptome binecunoscute precum febra și tusea, a afectat oamenii pe termen lung.
Oamenii de știință de la Harvard Medical School au identificat tipurile de celule olfactive din cavitatea nazală superioară ca fiind cele mai vulnerabile la infecția cu SARS-CoV-2, virusul care a cauzat COVID-19.
În mod surprinzător, neuronii senzoriali care detectează și transmit simțul mirosului la creier nu se numără printre tipurile de celule vulnerabile.
Potrivit Clinicii Cleveland, simțul mirosului și al gustului lucrează împreună pentru a ne ajuta să ne bucurăm și să apreciem mâncarea și băutura. Dar când îți pierzi simțul mirosului, ceea ce se poate întâmpla și din alte motive decât Covid, cum ar fi vârsta sau medicamentele, alimentele pot părea lipsite de gust sau fade.
În afară de Covid, există și alte motive pentru care oamenii suferă de anosmie, câteva dintre ele sunt:
Potrivit Science Advances, neuronii senzoriali olfactivi nu exprimă gena care codifică proteina receptorului ACE2, pe care SARS-CoV-2 o folosește pentru a pătrunde în celulele umane. Descoperirile sugerează că infecția cu tipuri de celule nonneuronale poate fi responsabilă pentru anosmia la pacienții cu COVID-19 și ajută la informarea eforturilor de a înțelege mai bine progresia bolii.
Covid nu dăunează permanent circuitelor olfactive, potrivit Harvard Health. În cele mai multe cazuri, este puțin probabil ca infecția cu Covid să afecteze permanent circuitele neuronale olfactive și să conducă la anosmie persistentă.
Există studii care au indicat, de asemenea, că anosmia în COVID-19 diferă de anosmia cauzată de alte infecții virale.
Potrivit experților, pierderea simțului mirosului vă poate face să vă pierdeți pofta de mâncare. Mâncarea mai puține mese vă poate expune riscului de malnutriție, deshidratare și pierdere în greutate nesănătoasă.
Pentru a da aroma alimentelor, este posibil să adăugați prea mult zahăr sau sare, cu toate acestea, aceste adaosuri vă pot crește riscul de diabet și hipertensiune arterială.
Lipsa mirosului, potrivit Healthline, poate provoca, de asemenea, toxiinfecții alimentare, deoarece nu puteți spune când mâncarea s-a stricat.
De asemenea, este posibil să nu simțiți mirosul de foc și fum, gaz natural sau orice substanțe chimice dăunătoare. Experții cred, de asemenea, că lipsa poftei de mâncare combinată cu incapacitatea de a mirosi mirosurile pot contribui la probleme de sănătate mintală precum anxietatea și depresia.
Iată câteva remedii la domiciliu pentru a vă asigura că simțul gustului și al mirosului revin la normal după ce ați suferit de Covid-19:
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…