Uneori este nevoie doar să te priveşti în oglindă ca să afli cum stai cu sănătatea. Orice modificare a formei corpului poate semnala că ceva nu funcţionează corect.
Talia, şoldurile, gleznele şi circumferinţa gâtului îţi spun ce risc să dezvolţi diferite afecţiuni
1. Talia la fel de lată sau mai lată decât şoldurile
Potrivit unui studiu recent, persoanele care au grăsimea depozitată pe abdomen au un risc de trei ori mai mare de a muri din cauza bolilor cardiovasculare și de două ori mai mare de a suferi de orice altă afecțiune care crește riscul de deces chiar dacă au un IMC normal.
Există o serie de motive care fac ,,obezitatea centrală” periculoasă pentru organism.
În primul rând, grăsimea de pe abdomen crește rezistența la insulină. De asemenea, persoanele care au ,,obezitate centrală” tind să aibă mai puține depozite de grăsimi în acele zone ale corpului (șolduri, picioare), unde grăsimea are rol protector asupra organismului.
Cercetătorii susțin că în unele cazuri, circumferința taliei sau a șoldurilor reprezintă o modalitate mai bună de a determina riscul de boli cardiovasculare, decât Indicele de Masă Corporală (IMC).
Măsurătorile și scanările au arătat că persoanele cu cea mai mare circumferință a taliei aveau și cel mai mare risc de a suferi un deces din cauza afecțiunilor cardiovasculare, spre deosebire de cei care aveau grăsimea distribuită proporțional la nivelul întregului corp.
2. Şoldurile late
Chiar dacă grăsimea depozitată pe şolduri nu este la fel de periculoasă ca cea de pe abdomen şi persoanele care au corpul în formă de pară au probleme de sănătate. Femeile care au această formă a corpului au un risc mai crescut de a dezvolta osteoporoză.
3. Membrele subţiri
În unele cazuri, mâinile şi picioarele subţiri indică o masă musculară mai slab dezvolată-un factor de risc pentru afecţiunile cardiovasculare. În ultimii ani mai multe studii au scos la iveală faptul că masa musculară are o legătură directă cu starea de sănătate a inimii şi cu speranţa de viaţă.
4. Gleznele groase
În medie, circumferinţa unei glezne normale variază între 25 şi 27 de centimetri. Dacă ai gleznele mai groase de atât, o posibilă cauză este structura osoasă specifică fiecărei femei.
Uneori însă, îngroşarea gleznelor semnalează o problemă medicală.
,,Afecţiuni precum diabetul sau hipertensiunea, bolile cardiovasculare, acumularea de grăsime sau obstrucţia limfatică pot cauza deformarea gleznelor”, spune dr. Kathya Zinszer.
5. Gâtul gros
Potrivit unei cercetări publicate în jurnalul Pediatrics, circumferinţa gâtului poate fi folosit în locul IMC-ului pentru diagnosticarea obezităţii la copii.
Cercetătorii de la Universitatea din Boston spun că circumferinţa gâtului este un bun indicator al riscului de boli cardiovasculare.
Horoscopul zilei de miercuri, 6 noiembrie 2024, spune că nativii din zodic traversează o perioadă…
V-ați uitat vreodată la ceas de mai multe ori în timpul zilei exact la 11/11?…
Într-un nou studiu, oamenii de știință americani au descoperit o legătură între viteza de îmbătrânire…
Medicul nutriționist Mihaela Bilic face o serie de recomandări părinților pentru o imunitate mai bună…
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat în premieră o listă care cuprinde 17 agenţi…
Sam Parnia, profesor asociat la Langone Medical Center din cadrul Universității din New York, a…