Din cuprinsul articolului
Află care sunt primele semne ale cancerului de sân. Sunt 2,3 milioane de cazuri în întreaga lume, aveartizează OMS
Peste 2,3 milioane de cazuri de cancer de sân sunt raportate în fiecare an, se arată într-un raport publicat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Acest lucru îl face una dintre cele mai comune forme de cancer la adulți.
Un studiu al Agenției Internaționale pentru Cercetare a Cancerului a constatat că, în 2020, dintre cele 4,4 milioane de femei care au murit din cauza cancerului în 2020, 25% dintre decese s-au produs din cauza cancerului de sân.
Sexul feminin și vârsta înaintată sunt cei mai comuni factori pentru cancerul de sân.
Semne timpurii de cancer la sân
Deși este dificil să identifici semnele și simptomele exacte ale cancerului de sân, deoarece, în multe cazuri, simptomul inițial nu depășește un nodul nedureros, acordarea unei atenții deosebite și autoexaminarea regulată poate ajuta la determinarea semnelor cancerului de sân.
Semnele comune ale cancerului de sân sunt:
- îngroșarea unui nodul la sân,
- modificarea formei și mărimii sânului,
- înroșirea pielii sânului,
- modificarea aspectului mamelonului,
- modificări ale pielii areolei,
- secreții anormale din sfârcuri.
Cine este mai expus riscului
Povara cancerului de sân este de așteptat să crească până la 3 milioane de cazuri pe an până în 2040. Un studiu publicat în revista The Breast a estimat că povara globală a cancerului de sân este de așteptat să crească cu până la 3 milioane de cazuri noi pe an, ceea ce reprezintă o creștere de până la 40%.
Studiul Agenției Internaționale pentru Cercetare a Cancerului a mai constatat că decesele cauzate de cancerul de sân se preconizează că vor ajunge până la 1 milion pe an.
- Femeile prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer de sân decât bărbații.
- Riscul de cancer de sân la femei crește odată cu vârsta.
- În afară de acești factori, alți factori precum obezitatea, consumul de alcool, antecedentele familiale de cancer de sân, expunerea la radiații, fumatul și terapia hormonală postmenopauză cresc riscul de a dezvolta cancer de sân la femei.
Prevenție
Riscul de cancer de sân poate fi prevenit prin depistare și examinare în timp util. Autoexaminați-vă sânii și observați modificările.
Monitorizați modificările de-a lungul timpului și dacă observați ceva anormal consultați un medic.
Schimbările în prevalența acestor factori de risc, împreună cu detecția crescută prin screening-ul mamografic, s-au reflectat în tendințele anterioare ale incidenței, ratele cele mai remarcabile crescând rapid în anii 1980 și 1990 în America de Nord, Oceania și Europa.