Preocupate să țină pasul cu ritmul vremurilor deloc ușoare, multe femei lasă pe ultimul plan evaluarea stării generale de sănătate și efectuarea unui controlul ginecologic. Dar nu trebuie pierdut din vedere faptul că există o mulțime de afecțiuni “tăcute” sau, altfel spus, care nu prezintă simptome evidente.
După începerea vieții sexuale, aproximativ la 18 ani, sunt necesare efectuarea controalelor ginecologice regulate. Adolescentele care își încep viața sexuală devreme sunt mai predispuse la infecția cu HPV, care crește riscul de cancer uterin.
Despre cele mai importante analize ginecologice pe care o femeie este bine să le facă, indiferent de vârstă, am stat de vorbă cu doctorul Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.
“În cazul fetelor, maturizarea organelor sexuale are loc între 9 și 14 ani, când apare și primul ciclu menstrual. Dar, cu toate acestea, începerea vieții sexuale ar trebui să aibă loc după 18 ani, atunci când sistemul neuro-endocrin s-a dezvoltat. Principalele riscuri pentru o tânără care-și începe prematur viața sexuală sunt reprezentate de infecțiile genitale, HPV fiind una dintre cele mai frecvente, și de creșterea riscului de cancere din sfera genitală sau afecțiuni mamare, chiar de infertilitate în anii maturității. Tocmai de aceea, primul control ginecologic este bine să aibă loc imediat ce tânăra a avut primul contact sexual”, ne-a spus dr. Vythoulkas.
Medicul ne-a spus că cele mai importante analize ginecologice sunt examenul de secreție vaginală, testul Papanicolau, ecografia transvaginală, colposcopia și examinarea sânilor.
Atenție! Cea mai potrivită perioadă pentru efectuarea consultului ginecolog este cea de la jumătatea ciclului menstrual. Pentru a nu afecta rezultatul investigațiilor, înainte cu 48 de ore de efectuarea acestora pacienta nu trebuie să întrețină raporturi sexuale, să nu facă spălături intravaginale, să nu folosească tratamente locale (ovule, spermicide, creme etc) și tampoane interne.
“Testul Papanicolau este singurul test ce poate depista modificarea celulelor cervicale, altfel spus, este testul ce poate indica, dintr-o faza timpurie, existența celulele anormale de la nivelul colului, înainte ca acestea să devină celule canceroase. Recoltarea pentru acest test se face convențional sau în mediu lichid, ambele metode având aceeași capacitate de a detecta modificarea celulelor, iar perioada cea mai potrivită pentru recoltare este între a 10-a și a 14-a zi a ciclului menstrual (unde ziua 1 este prima zi de menstruație). Un rezultat ieșit din limite normale conduce către alte investigații, cel pentru depistarea virusului HPV fiind unul dintre cele mai importante,”a continuat dr. Vythoulkas.
Totodată specialistul atenționează că examenul de secreții este bine a fi făcut și în lipsa unor simptome evidente. Este bine de știut că eliminarea unor secreții este un proces firesc, atât timp cât acestea nu devin abundente, nu au culoare și miros neplăcut, nu-și modifică consistența sau nu sunt însoțite de senzații de usturime sau mâncărime.
“În timp ce ecografia abdominală evaluează starea de sănătate a uterului și ovarelor și poate indica prezența chisturilor pe ovare, existența unui fibrom uterin, ecografia transvaginală este investigația ce poate afla cauzele unor probleme din sfera ginecologică – sângerări în afara perioadei menstruale, cauzele menstruațiilor neregulate, posibile afecțiuni ale endometrului, cauzele durerilor din zona pelvină,” a continuat dr. Vythoulkas.
Nu în ultimul rând, acest tip de ecografie este utilă în depistarea unor tipuri de cancere ginecologice – ovarian, de col uterin și endometru. Ecografia transvaginală nu are contraindicații și poate fi repetată ori de câte ori este nevoie.
Totodată, colposcopia, alături de biopsia cervicală, este recomandată atunci când rezultatul testului Papanicolau are valori anormale, atunci când este necesară investigarea unei leziuni de la nivelul vaginului și colului uterin ori pentru verificarea colului când riscul de infecție cu HPV este ridicat. Înainte cu 48 de ore de efectuarea unei colposcopii, se vor evita contactele sexuale, folosirea tampoanelor interne, a tratamentelor interne și a spălăturilor intravaginale.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…