Poate cele mai iubite fructe, acum confirmate și de oamenii de știință: Consumul lor reduce tensiunea arterială

Fructe iubite de toată lumea, gustoase, aromate și cu o culoare superbă. De-a lungul timpului beneficiile lor erau clare, însă a venit rândul oamenilor de știință să le recomande ca remediu împotriva tensiunii arteriale crescute.

O porţie substanţială de afine în fiecare zi poate contribui la îmbunătăţirea tensiunii arteriale la oamenii sănătoşi, potrivit unui studiu preluat miercuri de Press Association.

Cercetătorii au testat efectele afinelor pe un grup de voluntari cu o stare bună de sănătate, care au consumat 200 de grame de afine, echivalentul a două ceşti, timp de o lună.

Pe parcursul studiului, tensiunea arterială sistolică a scăzut în medie cu 5mmHg (milimetri de mercur).

Tensiunea arterială sistolică este presiunea care se formează în vasele de sânge la fiecare pompare a inimii. Aceasta scade când vasele de sânge se relaxează şi se dilată când acestea se contractă. Efectul este similar cu cel observat în cazul pacienţilor care iau medicamente pentru scăderea tensiunii.

În cadrul studiului, 40 de voluntari cu vârste cuprinse între 18 şi 70 de ani au primit fie o băutură care conţinea 200 de grame de afine, fie o băutură care nu conţinea afine, scrie Agerpres.

Efectele asupra funcţionării vaselor de sânge au fost constatate la aproximativ două ore după consumul băuturii cu afine. Băutura fără afine, cu proprietăţi neutre sau cu conţinut de fibre, vitamine sau minerale, nu a avut niciun efect semnificativ.

Oamenii de ştiinţă au stabilit că beneficiile asupra tensiunii arteriale sunt provocate de antocianine, pigmenţii care dau culoarea albastră, roşie sau violet a unor fructe sau legume.

Băuturile care conţineau antocianine în stare pură au dus la îmbunătăţirea funcţiei celulelor endoteliale, responsabile pentru relaxarea şi contractarea vaselor.

„Deşi cel mai bine este să mănânci afinele întregi pentru a beneficia integral de beneficiile acestora, studiile noastre au arătat că cea mai mare parte dintre efecte pot fi puse pe seama antocianinelor”, a spus Ana Rodriguez-Mateos, cercetător principal din cadrul King’s College, Londra.

„Dacă schimbările pe care le vedem în funcţionarea vaselor de sânge după consumul de afine în fiecare zi ar putea fi susţinut de-a lungul întregii vieţi, s-ar putea reduce cu 20% riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare”. Cercetarea a fost publicată în Journal of Gerontology Series A.

Recent Posts

Alina Bădic, horoscop 17 – 23 noiembrie. Luna Plină aduce momente de revelație și claritate. Zodia favorită a astrelor

În ediția din 16 noiembrie a emisiunii „360 de grade”, Alina Bădic a discutat împreună…

2 ore ago

Cum să pregătești ferestrele din PVC pentru zilele reci: Un truc simplu pentru o casă caldă și economie la încălzire, pe care mulți oameni nu îl știu

Izolați-vă ferestrele astăzi! Vă pregătiți pentru zilele reci de iarnă? Prin setarea ferestrelor dvs. din…

2 ore ago

Medic chirurg: atenție la aceste semne! Indică cheaguri de sânge periculoase

Cheagurile de sânge pot pune viața în pericol dacă blochează venele sau arterele, făcând conștientizarea…

3 ore ago

Simptomele timpurii ale cancerului pancreatic. Cei mai mulți le trec cu vederea

Pancreasul este un organ care ajută la digestie și la metabolizarea zahărului și este situat…

3 ore ago

Horoscop 17 noiembrie: zodiile care trec printr-o schimbare de destin! Schimbări financiare mult așteptate

Pe 17 noiembrie 2024, horoscopul zilnic aduce o serie de provocări și oportunități pentru fiecare…

4 ore ago

Cum îți poți da seama dacă durerea în piept semnalează un atac de cord

Boala de inimă rămâne principala cauză de deces pentru bărbați și femei în Statele Unite.…

4 ore ago

Citeste si: