Sari la conținut

Afecțiunile prostatei din ce în ce mai întâlnite la tineri. Cum le previi în mod natural?

Tocmai te-ai intors de la medic si acesta te-a informat ca esti unul dintre cei peste 25% dintre barbati care risca o afectiune a prostatei, pentru care fie ai nevoie de tratament medicamentos, fie vei fi supus unei interventii chirurgicale? Probabil prima intrebare pe care ti-o pui este cauza care a determinat aceasta predispozitie.

Stim cu totii ca sistemul imunitar este un mecanism vital, a carui functionare optima este esentiala pentru mentinerea starii generale de sanatate. Orice dezechilibru precum odihna insuficienta, stilul de viata sedentar, bolile cu transmitere sexuala, alimentatia deficitara sau stresul, poate duce la vulnerabilitatea sistemului natural de aparare.

Dincolo de acesti factori care ne influenteaza pe toti, exista si dereglari care afecteaza exclusiv sistemul imunitar al barbatilor. “Cauzele pot fi bacteriene (5-10% din cazuri) sau nonbacteriene precum reducerea frecventei raporturilor sexuale, anxietatea, stresul, ridicarea unor greutati, ocupatiile care supun glanda unor niveluri ridicate de vibratii sau unor agenti infectiosi pe care tehnicile curente nu-i pot depistasustine Florenta Cretu, medic specialist Ropharma.

Statistici ingrijoratoare pentru barbati

Potrivit statisticilor medicale, adenomul de prostata reprezinta cea mai frecventa problema pe care o acuza peste 70% dintre barbatii trecuti de 60 de ani. Randurile suferinzilor se ingroasa substantial in pragul varstei de 80 de ani, cand circa 90% dintre barbati se confrunta cu aceasta afectiune. Sa nu va imaginati insa ca pana la 60 de ani barbatii sunt scutiti de motive de ingrijorare. Aceleasi statistici arata ca adenomul de prostata se intalneste si la cei de peste 40 de ani, incidenta problemei la aceasta grupa de varsta nedepasind insa 20%. Nici tinerii nu sunt ocoliti, acestia pot suferi de prostatita, care apare mai des la barbatii intre 20 si 40 de ani.

Adenomul de prostata, prostatita sunt afectiuni ce pot complica in mod serios viata sociala deoarece influenteaza negativ actul sexual si produc infectii ale organelor genitale.
Primele semne care dau alarma sunt urinarile frecvente, respectiv mai mult de sase ori pe zi, cat se considera normal pentru un consum obisnuit de lichide. De fapt, cele care ar trebui sa ingrijoreze sunt mictiunile din timpul noptii, cand, teoretic, activitatea vezicii urinare trebuie sa fie in repaus. Atentie si la jet! Daca acesta este slab sau intermitent, nu mai exista argumente pentru a evita un consult, programarea la un medic urolog fiind obligatorie„, completeaza Florenta Cretu.

Aparitia si evolutia acestora trebuie tratata cu foarte mare atentie intrucat este puternic corelata cu sistemul imunitar. Practic, cu cat acesta este mai puternic, cu atat probabilitatea aparitiei acestor afectiuni scade.

Totusi, o imunitate crescuta nu garanteaza lipsa acestor probleme, deoarece exista o serie de alti factori care influenteaza buna functionare a prostatei: mostenirea genetica, expunerea la frig, consumul excesiv de calorii si intretinerea relatiilor sexuale mult prea des.

Un studiu efectuat de cercetatorii de la o universitate din Elvetia, a relevat faptul ca, sexul practicat cu o frecventa mai mare de trei ori pe saptamana poate duce la slabirea sistemului imunitar si la aparitia bolilor urologice. De asemenea, acestia au specificat ca relatiile sexuale intretinute de doua ori pe saptamana reprezinta un ajutor urias pentru sanatatea organismului. Acestea stimuleaza productia de anticoripi, ceea ce duce la intarirea sistemului imunitar.

Barbatii care sunt predispusi la afectiuni ale prostatei pot preveni neplacerile cauzate de acestea printr-un regim dietetic bazat pe alimente bogate in zinc, beta-caroten, vitamina C si vitamina E, magneziu sau acizi grasi esentiali care se gasesc in legumele verzi, nuci si citrice. O alimentatie sanatoasa, rationala si plina de fibre reduce semnificativ riscul aparitiei cancerului de prostata si are un rol general benefic asupra organismului, crescand considerabil imunitatea.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel