Din cuprinsul articolului
Ficatul este un organ esențial pentru organismul nostru. Orice substanță care ajunge în corpul nostru este preluată de acest organ, care funcționează drept un filtru pentru a elimina o mare parte din toxinele acumulate. Deși ficatul se poate regenera, acesta poate fi copleșit de un stil de viață nesănătos și își poate pierde din capacitate. Astfel, afecțiunile hepatice se pot instala.
Afecțiunile hepatice nu provoacă, adesea, simptome evidente în stadiul incipient. Cu toate acestea, ficatul bolnav se poate manifesta prin anumite simptome pe care nu trebuie să le ignori, inclusiv semne la nivelul pielii.
Simptome ficat bolnav
De asemenea, bolile hepatice pot cauza manifestări evidente la nivelul pielii.
Icterul, vasele mici de sânge sparte, decolorarea parțială sau totală a unghiei (leuconichia) și degetele hipocratice cu aspect curbat și bombat (finger clubbing) sunt printre cele mai des întâlnite semne de alarmă ale ficatului bolnav.
De asemenea, bolile de ficat, cu precădere ciroza hepatică, se pot manifesta la nivel dermatologic prin eritem palmar (înroșirea palmelor), rozacee, piele cu aspect mozaicat (tip „piele de șarpe”) și hipertrofierea nasului (creșterea în volum a nasului, începând dinspre vârful și aripile nazale și progresând către rădăcina nasului).
Alte semne ale ficatului bolnav sunt: căderea părului de la subraț, creșterea în volum a sânilor (ginecomastia), zgârieturile, striațiile și hernia ombilicală cauzate de ascită (acumulare de lichid în abdomen).
Colangita biliară primitivă, o altă boală gravă care poate afecta ficatul se manifestă, la nivel dermatologic, prin:
Alte semne pe piele determinate de afectarea ficatului pot fi învinețirea pielii, iritațiile și creșterea excesivă a pielii în zonele expuse la soare. Aceste manifestări survin pe fondul deficienței unei enzime numite decarboxilază uroporfirinogen (porfiria cutanată tardivă), scrie csid.ro.
Hepatitele virale se pot manifesta la nivel dermatologic prin crioglobulinemie (echimoze, erupții cutanate), poliarterită nodoasă (boala Kussmaul-Maier), vasculită, urticarie și porfirie cutanată.
Excesul de fier în organism, poate duce, de asemenea, la apariția anumitor simptome, deoarece ficatul nu îl mai poate procesa. Astfel de manifestări dermatologice includ: pigmentarea anormală a pielii (aspect bronzat), mâncărimi ale pielii, căderea excesivă a părului și creșterea sânilor la bărbați.
În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii? Mâncarea oferită bolnavilor în…
Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…
Vești bune pentru unii pensionari. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile…
Semnificația ultimei cifre din CNP. Numerologul Mihai Voropchievici a arătat, la Antena 3, ce dezvăluie…
Venele varicoase sunt adesea una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femei, mai mult decât…
Nu este vorba de stres: semnificația spirituală a căderii părului. Calviția și căderea părului sunt…