Afectiunile benigne ale sânului. Boli cu simptome asemănătoare ale cancerului

De îndată ce observăm o anomalie la sâni, unele femei se sperie. Se temem că ar putea fi cancer de sân . Totuși, exista și alte probleme mai puțin grave care ne pot afecta aceasta parte a corpului.

Afectiunile benigne ale sânului. Boli cu simptome asemănătoare ale cancerului

Care sunt afecțiunile benigne ale sânului?
Sub denumirea de patologii benigne ale sânului sunt grupate o serie de anomalii ale sânilor de altă natură, dar care au în comun faptul că sunt diferite de cancerul de sân malign.

Astfel, afecțiunile benigne ale sânului sunt bolile chistice, dermatologice, virale… Tocmai din acest motiv, pentru că multe simptome pot fi comune cancerului de sân, este întotdeauna indicat să consultați un medic.

Durere
Durerea localizată la sâni se numește mastodinie. Cauzele sale pot fi variate, deși trebuie menționat că doar 1% din cazuri sunt cauzate de o patologie malignă.

Astfel, de exemplu, este necesar să se distingă mastopatia  fibrochistică, în care modificările ciclului menstrual provoacă acest simptom, de mastita puerperală (o infecție a glandei mamare în timpul alăptării) și durerea datorată utilizării de medicamente (în special hormonale) sau musculare.

Tumora
Nu toate leziunile tumorale care apar la nivelul sânilor; totuși, în aceste cazuri este întotdeauna esențial să se efectueze un diagnostic diferențial care să excludă această presupunere.

Exemple clare de tumori benigne sunt fibroadenomul (care apare de obicei în timpul sarcinii, alăptării sau luării de contraceptive; nu provoacă durere, este adesea multiplu și trebuie monitorizat), tumora filode maligne (mai mare decât fibroadenomul și mai probabil să devină malign), necroza adipoasă a sânului sau galactocel (retenție de lapte).

Scurgerea mameloanelor

În cazul în care apare scurgeri din mamelon, este important să se determine care este fluidul emis pentru a stabili natura specifică a patologiei. În acest fel, putem diferenția galactorea (lapte), teloreea (secreție gălbuie sau închisă la culoare) și teloragia (sânge).

Unele cauze frecvente ale secreției mameloare sunt papilomul introductiv unic (infecția virală a canalelor mameloare) și ectazia ductului (dilatarea acestor canale).

Alterări ale complexului areolă-mamelon

Complexul mamelon-areola poate suferi modificări ale aspectului său din cauza diferitelor forme de cancer de sân precum și a altor patologii. Dintre cele benigne, întâlnim două principale: un proces inflamator și infecțios al canalelor terminale și adenomatoza erozivă a mamelonului , o variantă a papilomului intraductal, potrivit 20minutos.es.

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

8 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

8 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

9 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

9 ore ago

Citeste si: