Sari la conținut

Afecțiunea precanceroasă întâlnită la cei cu tenul deschis

Keratoza actinică este o afecțiune precanceroasă care apare pe pielea ce a fost expusă la soare constant și agresiv. Boala se manifestă prin apariția unor suprafețe dure, solzoase.

De regulă, boala este întâlnită la cei care au tenul deschis și mai rar la cei cu tenul închis la culoare. Practic, pe piele apar niște proeminențe de culoare roz. Frecvent sunt localizate pe față, antrebraț, urechi, gât sau chiar pe cap.

Vestea bună este aceea că, dacă este diagnosticată și tratată, zonele afectate de keratoza actinică se vindecă.

Medicii dermatologi atrag atenția asupra faptului că principalul simptom este acela al petelor mici de culoare roz care apar pe piele. Chiar dacă se vindecă, afecțiunea poate să ducă, în timp și în lipsa tratamentului la cancerul de piele.

Singurul mod prin care afecțiunea poate să fie prevenită este expunerea controlată la soare. Folosirea produselor destinate protejării pielii de razele ultraviolete.

Iată care sunt semnele afecțiunii:

  • formaţiuni solzoase pe piele,
  • culoarea formațiunilor este fie roz, fie roșii

Reține! Leziunile specifice keratozei actinice, expuse necontrolat la soare cresc riscul de cancer de piele cu până la 80-90%.

Factorii favorizanți ai bolii sunt:

  • Vârsta peste 40 de ani
  • Expunerea pentru mult timp și necontrolată la soare,
  • Persoanele care au tenul deschis și părul blond,
  • Un sistem imunitar deficitar,

Atenție! Dacă tratamentul este inițiat la începutul bolii, șansele de vindecare sunt foarte mari. Însă, dacă nu se face tratament, crește riscul de apariția al cancerul de piele.

Diagnosticul este stabilit de medicul dermatolog în urma controlului. Uneori, pacientul va fi nevoit să facă și biopsia. Mai ales dacă există suspiciuni pentru carcinom.

În ce constă tratamentul:

Tratamentul este stabilit de medicul dermatolog. Se vor aplica creme și geluri pe piele cu regularitate. Există creme speciale care au efectul dorit în vederea tratamentului. Uneori, se ajunge însă la terapia cu laser care are ca scop refacerea pielii. Și terapia fotodinamică este folosită în anumite situații. Însă, fototerapia este o metodă modernă folosită frecvent.Printre metodele de tratare se regăsește și peelingul chimic.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel