Sari la conținut

Afecțiunea neurologică ADHD: ce este si cum se manifesta?

sursa foto: adhd-pxhere.com

Tulburarea de deficit de atentie si hiperactivitate este o afectiune neurologica care se manifesta prin inatentie, hiperativitate si impulsivitate. Prescurtarea ADHD este folosita pentru denumirea in limba engleza: Attention-deficit/hyperactivity disorder.

Este o boala cronica observata in primii ani de viata, dar evolueaza si in perioada adulta. Pacientul cu diagnostic pozitiv se lupta cu multiple provocari: capacitatea redusa de organizare si planificare, perfomanta scolara scazuta sau dificultate in stabilirea relatiilor sanatoase.

Studiile au dovedit ca exista disfunctii ale dopaminei si noradrenalinei la nivelul anumitor arii din creier: amigdala cerebrala, hipocamp si corp striat.

La ce varste apare ADHD si care sunt cauzele principale

In ultimul timp se descopera din ce in ce mai multe cazuri de ADHD la copiii cu varste cuprinse intre 5 si 8 ani. Sexul masculin este mai frecvent afectat decat sexul feminin.

In general, simptomele se amelioreaza odata cu inaintarea in varsta, deoarece pacientul descopera strategii de depasire a obstacolelor. Formele mai severe de boala debuteaza inainte de inceperea ciclului primar de invatamant.

Cauzele exacte nu sunt pe deplin cunoscute, dar se suspecteaza atat determinismul genetic cat si influenta factorilor de mediu, familiali si socio-economici.

Un factor de risc important este istoricul familial. Se estimeaza ca aproximativ 70% din cazurile de ADHD sunt ereditare.

Alti factori de risc ar fi expunerea prenatala la substante toxice precum alcoolul (sindromul alcoolic fetal), tutun sau droguri. Nasterea prematura a copilului cu greutate mica (mai putin de 2500 grame) duce la cresterea riscului de aparitie, mai ales la sexul mascullin.

Ce simptome apar pentru creier in ADHD

Simptomatologia este variata si complexa. Orice copil poate fi in orice moment hiperactiv, neatent sau impulsiv, dar asta nu inseamna ca sufera de ADHD.

Comportamentul care sugereaza inatentia se refera la dificultatile in organizarea sarcinilor si activitatilor, greutatea sustinerii atentiei asupra sarcinilor de lucru, omiterea detaliilor si efectuarea erorilor din neglijenta, pierderea obiectelor.

Hiperactivitatea se manifesta prin ticuri comportamentale (foire pe scaun, balansarea mainilor, picioarelor), stare de agitatie constanta: pacientul pare a se afla intr-o continua miscare, vorbeste excesiv de mult, nu are rabdare.

Impulsivitatea se remarca prin intervenirea in conversatiile sau activitatile colegilor, nerabdarea de a raspunde intrebarilor inainte ca acestea sa fie formulate, dificultatea de angajare in exercitii care se fac in liniste.

Rolul sectiei de psihiatrie pediatrica in diagnosticare

Pentru a stabili diagnosticul pozitiv, medicul de la sectia de psihiatrie pediatrica evalueaza abilitatile sociale, performantele scolare si interactiunea cu familia.

Este necesar ca toate aceste planuri sa fie afectate major pentru a stabili diagnsticul precis. Exista multiple afectiuni din zona de psihiatrie pediatrica care se manifesta asemanator, de aceea diagnosticul diferential este deosebit de important.

De exemplu, copilul care a trecut printr-un eveniment traumatizant poate sa dezvolte simptome asemanatoare si nu sufera, de fapt, de afectiunea descrisa pana acum.

Cum se administreaza un tratament eficient pentru ADHD

Tratamentul are sanse maxime de reusita daca este administrat de o echipa multidisciplinara, formata din medic, psiholog si terapeut.

Terapia farmacologica include medicamente care stimuleaza echilibrul chimic din creier, de exemplu amfetamine si metilfenidat. Totusi, acestea au si multe reactii adverse.

In plus, pacientul se poate inscrie la sedinte de terapie cognitiv-comportamentala, care il ajuta sa dezvolte mecanisme sanatoase de coping. In plus, consilierea psihologica imbunatateste abilitatile sociale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel