Sari la conținut

Afazia, semn de atac cerebral. Neurolog: ”Tulburarea de limbaj nu este niciodată un semn de normalitate!”

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Afazia, adică tulburarea de limbaj poate fi un simptom al unui accident vascular cerebral sau a unei tumori. De aceea, trebuie promt investigată.

Dr. Vlad Tiu, medic neurolog, la clinica Vascularte, a explicat pentru Doctorul Zilei cum se manifestă afazia, de câte tipuri poate fi și ce investigații și tratamente necesită.

Afazia e de mai multe feluri

Doctorul Zilei: Ce este afazia și de câte tipuri poate fi?

Dr. Vlad Tiu: Afazia este termenul medical pentru tulburarea de limbaj. Ea poate apărea în urma unor leziuni cerebrale în zone care se ocupă de procesarea acestui tip de informație. Pentru majoritatea oamenilor, acestea vor fi pe partea stângă a creierului. Afazia poate apărea brusc, adesea în urma unui accident vascular cerebral sau a unui traumatism cranian, dar se poate dezvolta și lent, ca urmare a unei tumori cerebrale sau a unei boli neurologice progresive.

Afazia poate fi de mai multe tipuri! Cele mai frecvente sunt forma fluentă (Wernicke) respectiv nefluentă (Broca)

Afazia fluentă – sau afazia Wernicke

Persoanele cu afazie Wernicke pot vorbi în propoziții lungi, lipsite însă de înțeles. Cuvintele pot fi schimbate cu altele în mod aleatoriu, sau cu altele cuvinte inventate.

Prin urmare, deși pacienții pot produce cuvinte, ei nu pot fi înțeleși. Pacienții adesea nu își dau seama de greșelile din exprimare, și pot deveni frustrați când nu sunt înțeleși. Un alt semn distinctiv al acestui tip de afazie este dificultatea de a înțelege ce încearcă cei din jur să le comunice.

Afazia nonfluentă sau afazia Broca

Persoanele cu afazie Broca au leziuni care afectează în primul rând lobul frontal al creierului. Ei asociază adesea slăbiciune pe jumătatea dreaptă a corpului.

Persoanele cu afazie Broca pot înțelege uneori vorbirea și de multe ori știu ce vor să spună, însă producerea limbajului este extrem de dificilă, cu propoziții scurte sau cuvinte disparate.

Afazia globală

Un alt tip de afazie, afazia globală, rezultă din deteriorarea unor porțiuni extinse ale zonelor de limbaj ale creierului. Persoanele cu afazie globală au dificultăți severe de comunicare și pot fi extrem de limitate în capacitatea lor de a vorbi sau de a înțelege limbajul.

Este posibil ca aceștia să nu poată spune nici măcar câteva cuvinte sau pot repeta aceleași cuvinte sau fraze iar și iar. Ei pot avea dificultăți în înțelegerea cuvintelor și propozițiilor simple.

Există și alte tipuri de afazie, precum afazia de conducere (dificultatea în a repeta) sau afazia anomică (dificultatea în a numi obiecte) și altele. Majoritatea formelor de afazie pe care le întâlnim în viața reală sunt forme mixte, în care predomină caracteristicile uneia dintre tipurile amintite.

Doctorul Zilei: Cum se manifestă, mai exact, afazia?

Dr. Vlad Tiu: Tulburarea afectează exprimarea și înțelegerea limbajului, precum și citirea și scrierea. Afazia poate coexista cu tulburări de vorbire (dizartria) sau de pronunție a cuvintelor (precum în apraxia de vorbire).

 Accidentul vascular cerebral este cea mai frecventă cauză a afaziei

Doctorul Zilei: Care sunt cele mai întâlnite cauze ale tulburării de limbaj și în ce situații poate fi semnul unei urgențe medicale cum e accidentul vascular cerebral sau o tumoră pe creier?

Dr. Vlad Tiu: Afazia este cauzată de deteriorarea uneia sau mai multor arii de limbaj ale creierului. Cel mai adesea, cauza leziunilor cerebrale este un accident vascular cerebral, situație în care simptomele se vor instala brusc, adesea asociate și cu alte deficite neurologice precum scăderea forței pe o jumătate de corp, asimetria facială etc.

Alte cauze ale leziunilor cerebrale sunt traumatismele cranio-cerebrale importante, tumori cerebrale, infecții cerebrale și tulburări neurologice progresive (simptomele se vor instala progresiv în aceasta situație).

Afazia, sau tulburarea de limbaj, nu este niciodată un semn de normalitate. Fie că simptomatologia este frustă, că durează doar câteva minute sau că apare inconstant, indiferent de modul de instalare brusc sau progresiv, ea trebuie investigată cât mai rapid!

Diagnostic și tratament

Doctorul Zilei: Ce investigații se fac pentru stabilirea cauzei?

Dr. Vlad Tiu: Specialistul va efectua/recomanda un examen fizic general, precum și unul neurologic. Adesea va fi nevoie de investigații paraclinice precum imagistică cerebrală (tomografie computerizată CT, imagistică prin rezonanță magnetică IRM), electrocardiografie (EKG), ecocardiografie, ecografie Doppler a vaselor cervico-cerebrale, etc.

Din punct de vedere clinic, evaluarea limbaului implică:

  • Capacitatea de a produce limbaj spontan
  • Denumirea de obiecte comune
  • Capacitatea de a repeta cuvinte și propoziții
  • Capacitatea de a utiliza limbajul seriat (numărat, zilele săptămânii etc.) și automat (ex. formule de politețe)
  • Capacitatea de a executa ordine simple și complexe
  • Capacitatea de înțelegere, eventual incluzând și testarea funcțiilor cognitive superioare

Doctorul Zilei: Cum se tratează afazia?

Dr. Vlad Tiu: Cel mai important element prognostic este stabilirea diagnosticului (cauzei) care a produs tulburarea de limbaj. În funcție de patologia decelată, va fi nevoie de plan terapeutic care să includă, pe lângă tratamentul bolii de bază și a complicațiilor acesteia, și terapii axate pe recuperarea limbajului.

Scopul tratamentului este de a îmbunătăți capacitatea de a comunica prin metode care pot include: terapie logopedică, terapii de comunicare nonverbală, terapie de grup pentru pacienți și familiile acestora.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel