Aerul ni se pare irespirabil, iar umiditatea ne pune la grea încercare. Ne creează nu doar disconfort, ci şi probleme de sănătate. Dar indicele de confort termic nu depinde numai de temperatura mediului înconjurator, ci şi de umiditatea atmosferica, viteza vantului, de curenţii de aer şi de presiunea atmosferică.
În mediul urban este însă şi mai rău din cauza cauza poluării, lipsei de vegetaţie, amplificării radiaţiilor din cauza clădirilor şi a lipsei curenţilor de aer.
O vară călduroasă va fi şi mai greu de suportat atunci când umiditatea atmosferitcă este mare, pentru că acest lucru te împiedică să transpiri, iar organismul nu îşi poate regla temperatura.
Prin respiraţie şi transpiraţie, organismul nostru îşi asigură termoreglarea.
În cazul unor unor asftel de condiţii atmosferice, cei mai afectaţi vor fi copiii şi persoanele vârstnice, care pot suferi deshidratări severe sau insolaţii.
De asemenea, există şi riscul unor infecţii digestive ori afecţiuni ORL generate de nevoia de a ne răcori. Astfel, din păcate, alegem să stăm în curent, în aer condiţionat sau să consumăm băuturi foarte reci, ceea ce generează agravează problemele.
Cardiacii prezintă risc crescut în cazul temperaturilor ridicate, aceştia putând suferi crize de hipertensiune, dar şi de hipotensiune, iar celor cu astm le intensifică senzaţia de sufocare, mai cu seamă dacă mai au şi o infecţie virală.
Şi persoanele tinere pot fi expuse la risc, astfel că şi acestea se pot confrunta cu crize de hipotensiune ce pot duce la leşinuri, asa-numitele lipotimii.
Disconfortul termic generat de umiditatea excesivă asociată cu temperaturile ridicate cresc, de asemenea, riscul apariţiei accidentelor vasculare cerebrale.
O atmosferă cu exces de umiditate ne predispun, de asemenea, la boli respiratorii, dar şi la scăderea imunităţii, din cauza efortului mai mare pe care trebuie să îl depunem pentru a ne putea adapta.
Putem, de asemenea, să ne confruntăm cu lipsa poftei demâncare, digestie îngreunată, respiraţie dificilă, senzaţia de apăsare în piept.
Ne simţim uneori ca într-o saună şi acest lucru ne afectează vasele de sânge, astfel că circulaţia va fi încetinită. Pot să apară astfel edemele, retenţiile de apă.
Activitatea creierul va fi şi ea afectată, gândim mai încet, putem avea dureri de cap sau ameţeli.
Nu în ultimul rând, transpiraţia de la nivelul pielii poate provoca iritaţii, exczeme sau micoze.
Ne resimţim cu toţii obosiţi şi avem o proastă dispoziţie, iar noi trebuie să ne regăsim puterea şi vigoarea.
Medicii recomandă să consumăm multe fructe şi legume, pentru că vitaminele conţinute de acestea ne dau putere şi ne revigorează.
În acelaşi timp ne avertizează să nu ne expunem la diferenţe mari de temperatură, să nu consumăm lichide de la gheaţă şi să nici nu facem duşuri reci.