Aerul condiționat: prieten sau dușman? Care este temperatura optimă la care ar trebui să fie reglat?

O casă prea caldă sau prea rece nu este niciodată plăcută! Confortul termic este o parte esențială a unui mediu confortabil în casă. Dar cum reglați setările de climatizare astfel încât casa dvs. să fie un loc plăcut atât iarna, cât și vara?

Reglarea temperaturii aerului condiționat în funcție de anotimpuri

Care este temperatura ideală pentru aerul condiționat pe timp de vară?

Temperatura ideală pentru casa dvs. pe timp de vară este în mare măsură o chestiune de preferințe individuale. Unora le place să fie cald, în timp ce alții preferă să o țină foarte rece! Odată cu creșterea temperaturilor, mulți oameni descoperă că un ventilator electric nu este suficient și că un aparat de aer condiționat este cea mai bună soluție atunci când vine vorba de răcirea casei lor. Cu termostate programabile, aceste unități sunt o opțiune inteligentă dacă doriți să vă asigurați o temperatură confortabilă în casă în orice moment, în modul zi sau noapte.

Cu toate acestea, conform ADEME1 (Agenția Franceză pentru Mediu și Managementul Energiei), cel mai bine este să folosiți aparatul de aer condiționat numai atunci când temperatura depășește 26° și să setați termostatul la cel mult 5-6 grade mai mic decât temperatura exterioară. Setarea ideală a termostatului este între 20 și 25 de grade într-o vară obișnuită. În caz de caniculă, cel mai bine este să îl setați la o temperatură de aproximativ 26-27 de grade.

Care este temperatura ideală pentru aerul condiționat pe timp de iarnă?

Unitățile de aer condiționat cu ciclu invers au avantajul de a vă încălzi casa iarna și de a o răci vara. Deși nu puteți folosi aceste unități ca înlocuitor al aparatelor de încălzire în toate situațiile, ele pot genera suficientă căldură pentru a menține un anumit nivel de confort termic dacă temperaturile nu sunt prea scăzute. Așadar, pe vreme rece, vă recomandăm să setați termostatul la o temperatură cuprinsă între 19 și 21 de grade.

Ar trebui ca temperatura aerului condiționat să fie aceeași în timpul zilei și al nopții?

În general, temperaturile din timpul nopții sunt mai scăzute decât cele din timpul zilei, așa că ar trebui să ajustați setările termostatului în funcție de momentul zilei sau al serii. Cu toate acestea, dormitul cu aerul condiționat pornit nu este întotdeauna recomandat.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Care sunt riscurile dacă setați un aparat de aer condiționat la o temperatură greșită?

Facturi mari la electricitate

Cu cât doriți ca aerul să fie mai rece, cu atât setați termostatul mai jos și cu atât mai mulți bani ajungeți să cheltuiți pe facturile de energie. Potrivit ADEME1, dacă permiteți ca temperatura interioară să crească de la 22° la 26°, puteți înjumătăți consumul de energie și economisi bani în consecință.

Acest lucru înseamnă că atunci când vă setați termostatul, trebuie să găsiți un echilibru între confort și economii de energie.

Țineți cont de faptul că fiecare casă este diferită și că factori precum dimensiunea camerei, izolația, expunerea la soare și nivelul de umiditate pot influența, de asemenea, temperatura ideală pentru unitățile de aer condiționat.

Riscul de șoc termic

Dacă organismul dumneavoastră este supus brusc unei diferențe mari de temperatură, veți fi expus la șoc termic. De aceea, cel mai bine este să nu aveți o diferență prea mare între temperatura interioară și cea exterioară.

După cum am văzut, ADEME sugerează să păstrați diferența în limita a 6°, deși unii specialiști consideră că o diferență maximă de 8° este în regulă.

Aparatele de aer condiționat reprezintă un risc pentru calitatea somnului?

În funcție de cât de cald este vara, menținerea aerului condiționat pornit în cameră pe timp de noapte vă poate ajuta să rămâneți răcoros și să adormiți mai ușor.

Cu toate acestea, înainte de a petrece noaptea cu aparatul de aer condiționat pornit, asigurați-vă că unitatea dvs. este bine întreținută și setată la temperatura potrivită și că aerul nu suflă direct spre dvs.

Într-adevăr, dacă aceste condiții nu sunt îndeplinite, sănătatea dumneavoastră ar putea fi afectată.

De exemplu, o unitate de aer condiționat prost întreținută poate duce la probleme respiratorii, în timp ce o temperatură prea scăzută vă poate provoca dureri de gât.

Pe lângă setările termostatului, un alt factor de care trebuie să țineți cont este cât de zgomotoasă este unitatea dumneavoastră. Acesta este un aspect la care trebuie să vă uitați atunci când vă cumpărați unul, deoarece o mașină zgomotoasă poate îngreuna somnul…

Recent Posts

Alegeri prezidențiale 2024. Rezultate parțiale: Luptă strânsă între doi candidați pentru turul 2

Alegeri prezidențiale 2024. Românii și-au votat președintele. Surprinzător, însă lupta pentru Cotroceni este foarte strânsă între…

19 minute ago

Călin Georgescu a făcut scufundări în apa rece ca gheața: Când intru în apa rece, comunic cu Dumnezeu

Călin Georgescu a  făcut scufundări în apa rece ca gheața a unui lac din Austria.…

39 de minute ago

Alegeri prezidențiale 2024, turul 1 – primele rezultate parțiale oficiale. Cine intră în turul 2: Ciolacu, Simion, Lasconi sau Georgescu-

Călin Georgescu, un candidat independent cu viziuni pro-ruse și ultra-naționaliste, conduce surprinzător în rezultatele parțiale…

2 ore ago

Călin Georgescu, mesaj după rezultatele exit-poll: „Astăzi, prin candela aprinsă a speranței, a renăscut curajul de a fi român”

Călin Georgescu, candidatul independent la prezidențiale, a declarat, după anunțarea exit-poll-urilor pentru primul tur al…

9 ore ago

George Simion, mesaj după rezultatele exit-poll: „Revendicăm intrarea în turul doi. Suntem cea mai mare amenințare pentru acest sistem”

George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale, a anunțat duminică seara că revendică intrarea în…

10 ore ago

Marcel Ciolacu, mesaj după rezultatele exit poll: „Cei care au câștigat sunt românii. Așa trebuie să arate o democrație”

Marcel Ciolacu, mesaj după rezultatele exit poll. Candidatul PSD s-a clasat pe locul 1 în…

10 ore ago

Citeste si: