Medicul Tudor Ciuhodaru ne învață cum să ne ferim de efectele nedorite ale aparatelor de aer condționat, dar și de arsurile provocate de soare!
Nicolae Oprea
Ce poate fi mai plăcut în perioadele de caniculă decât să ne „baricadăm” în încăperi unde aerul condiționat funcționeză la capacitate maximă?! Ei bine, cunoscutul medic de urgență Tudor Ciuhodaru ne atrege atenția că aparatele de aer condiționat ne pot trimite la spital atunci când le folosim în exces! „Atenție la aparatele de aer condiționat. Vă pot trimite la urgențe. Mai mulţi pacienţi au avut deja nevoie de asistenţă medicală după ce au utilizat la maxim aerul condiţionat acasă, la muncă sau în maşină. Unii chiar au lăsat aparatele sa funcţioneze toată noaptea în dormitor, aşa că dimineaţa au ajuns la spital cu nevralgii sau afec- ţiuni respiratorii acute”, spune medicul Tudor Ciuhodaru. Pentru a nu avea probleme cu aerul condiționat, medicul ne oferă sunt câteva sfaturi, pe care trebuie să le știm, despre utilizarea, instalarea şi întreţinerea acestor aparate:
● Beneficiile sunt maxime atunci când vă asigură în încăperi o temperatură cuprinsă între 21 și 25 de grade la o umiditate de 60-70%.
● Folosirea excesivă sau necorespunzătoare vă supune organismul unui stres adaptativ continuu, usucă mucoasele și poate duce la declanșarea sau agravarea unor afecțiuni prin variațiile termice sau vehiculare de microbi sau pulberi.
● Pentru a nu vă expune la variații mari de temperatură reglați aparatele la 22-240 C.
● Utilizați intermitent aceste aparate și nu le lăsați deschise pe durata nopții.
● Aparatul va fi instalat astfel încât fluxul de aer să nu fie îndreptat spre persoane, iar răcirea să fie indirectă.
● Filtrele trebuie curățate periodic. Fluxul de aer poate vehicula bacterii sau ciuperci, cu risc important de infecţii respiratorii, oculare şi alergii.
Medicul Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă și în ceea ce privește arsurile pe care românii le suferă după ce stau perioade lungi în soare! „Tot mai mulţi pacienţi, dar mai ales paciente, ajung la urgenţe cu arsuri după expunerea prelungită la soare. De aceea, turiștii și cei care vor să se bronzeze trebuie să respecte câteva reguli importante”, spune medicul de urgență, care recomandă respectarea următoarelor sfaturi „cu sfințenie”:
● Expunerea la soare trebuie făcută progresiv, în cicluri de 20 de minute, câte 5 minute pentru fiecare parte a corpului, evitând intervalul orar 10.00-16.00.
● Dacă sunteţi la piscină sau la mare e bine de ştiut că apa amplifică efectul radiațiilor solare, iar senzația de confort termic nu vă protejează de arsuri.
●Aplicați în mod repetat loțiunile de plajă pentru a asigura un ecran protector. Formula „este bine puţin mai mult decât ar trebui” este cea care vă asigură să beneficiați de factorul de protecţie care este menţionat pe etichetă.
● Puteți utiliza geluri sau spray-uri, iar dacă aveți tenul gras căutați formule noncomedogenice. Verificaţi factorul de protecţie solară, menţionat pe ambalaj (SPF protection factor), ce trebuie să fie cu atât mai mare cu cât pielea e mai deschisă la culoare şi intensitatea expunerii la radiaţiile solare mai mare. Persoanele cu piele sensibilă trebuie sa „folosească” în primele zile de expunere creme de fotoprotecţie cu SPF minim 50, putând apoi trece la un indice mai mic, respectiv 25.
● Soluțiile vor fi aplicate cu 30 de minute înainte de expunerea la soare pentru a asigura pătrunderea optimă în piele și la fiecare ieșire din apă. Produsele rezistente la apă sau transpiraţie asigură în apă o protecţie de minim 40 de minute pentru radiațiile ultraviolete, iar dacă sunt aplicate corect durata protecţiei ajunge şi până la 80 de minute.
● Beți 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă sau sucuri naturale de fructe sau ceaiuri călduţe (soc, muşeţel, urzici), neaşteptând apariţia senzației de sete, adică un pahar la 15-20 minute. Evitaţi băuturile ce conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare „întrucât sunt diuretice – vă deshidrateaza„ şi vă transformă într-o potenţială victimă a caniculei.
● Prezentarea tardivă la spital sau tratamentele improvizate în arsuri precum aplicarea de iaurt, ulei, sare, miere pot complica evoluția și se pot solda cu sechele asupra organismului.
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…