Categories: Ştiri sănătate

Adrian Năstase a pierdut procesul împotriva României. CEDO a declarat inadmisibile cererile fostului premier. Ce a cerut în instanța de la Strasbourg

Din cuprinsul articolului

Adrian Năstase a pierdut procesul împotriva României. CEDO a declarat inadmisibile cererile fostului premier. Ce a cerut Năstase în instanța de la Strasbourg.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a declarat, în unanimitate, drept inadmisibile cererile depuse în cauza „Adrian Năstase împotriva României” (cererile nr. 46/15 şi 744/15), decizia fiind definitivă, potrivit unui comunicat al tribunalului cu sediul la Strasbourg (Franţa), citat de RTV.

Cazul se referă la procedurile penale împotriva lui Adrian Năstase şi a soţiei sale, Dana Năstase, acuzaţi de import ilegal de bunuri în România pentru folosinţă proprie, între 2002 şi 2004, prin intermediul unor companii conduse de înalţi funcţionari guvernamentali într-o perioadă când fostul politician deţinea funcţia de prim-ministru.

Potrivit comunicatului, CEDO a decis că, în final, statul reclamat nu şi-a încălcat obligaţiile ce îi revin conform articolului 34 (dreptul la solicitare individuală) sau 38 (examinarea contradictorie a cauzei) al Convenţiei.

Adrian Năstase s-a plâns la CEDO şi de modul de constituire a completului de judecată, dar CEDO a decis că plângerile reclamanţilor au fost „în mod evident neîntemeiate”.

Drept urmare, li s-au respins și aceste plângeri, în conformitate cu articolul 35, aliniatele 3 şi 4, al Convenţiei Europene privind Drepturile Omului.

De asemena, Adrian Năstase a atacat la CEDO decizia de condamnare de patru ani şi jumătate primiţi cumulat în două dosare: „Zambaccian” şi „Trofeul calităţii”.

Care i-a răspuns CEDO lui Năstase

 

CEDO a ajuns la următoarele concluzii cu privire la fiecare plângere:

– Camera de cinci judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a fost constituită conform normelor interne şi aplicarea lor nu a avut consecinţe care ar fi putut fi incompatibile cu scopul şi obiectul dreptului la ”un tribunal legal” în cadrul înţelesului dat de Convenţia Europeană privind Drepturile Omului;

– Dubiile reclamanţilor legate de imparţialitatea completului de judecată care a judecat apelul nu au avut justificări nici subiective, nici obiective;

– Cerinţele unui proces corect nu au necesitat o nouă examinare a tuturor martorilor care nu fuseseră examinaţi de completul care a judecat apelul, astfel că principiul nemijlocirii nu fusese subminat;

– Nu a existat nicio aparenţă de încălcare a articolului 6 (dreptul la un proces corect) al Convenţiei, cu privire la presupusa utilizare a atragerii în capcană de către poliţie;

– În final, statul reclamat nu şi-a încălcat obligaţiile ce îi revin conform articolului 34 (dreptul la solicitare individuală) sau 38 (examinarea contradictorie a cauzei) al Convenţiei, mai notează RTV.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

9 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

10 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

10 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

11 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

11 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

11 ore ago

Citeste si: