137 de cazuri noi de coronavirus din aproape 13.000 de teste și 5 decese. Este cel mai recent bilanț epidemic raportat luni de autorități care avertizează că varianta Delta continuă să se propage, iar valul 4 este din ce în ce mai aproape. Totuși, în localitățile din țară, masca este purtată din ce în ce mai puțin. Oamenii nu se protejează în spații aglomerate, precum magazine, benzinării, saloane de cosmetică sau pensiuni. În tot acest timp, controalele efectuate de autorități sunt mult mai puține decât până în urmă cu câteva luni.
„Valul al patrulea ar putea să fie un val mult mai echilibrat. Cei care au trecut prin boală și cei care s-au vaccinat, au imunitate. Imunitate care imprimă la nivel celular dar și la nivel de anticorpi. Și atunci ne putem aștepta la un număr mare de infecții dar, din fericire, sau așa ar trebui să se întâmple, ar trebui să avem un procent foarte mic de forme severe. Apropo de presiunea la nivelul domeniului medical, în mod sigur ar trebui să fie o presiune mai mică raportând la ce știam noi din valorile anterioare. Ce trebuie să facem în această situație? Să fim realiști și să realizăm că va fi o situație grea din punct de vedere epidemiologic, probabil din august, trebuie să prevenim și să ne vaccinăm.
Trebuie să știm că toți pacienții din valul patru au varianta Delta. Nu mai este nevoie de confirmare. Cei care sunt de acum vor fi cu varianta Delta într-un procent de probabil 90%”.
La noi ajung cazurile severe. Chiar dacă, deocamdată, presiunea nu este crescută, sunt cazuri severe pentru că se selectează de peste tot din țară. Ce este foarte important, sunt pacienți nevaccinați și pacienți care nu au trecut prin boală”, a declarat Adrian Marinescu.
Medicul susține că ”foarte rar se întâmplă care cineva să se reinfecteze după ce a fost vaccinat și să facă formă severă.
Cercetătorii spun că, probabil, rata mai mare de transmisibilitate a variantei Delta contribuie la apariția unor cazuri mai grave în rândul persoanelor care ajung în unitățile medicale. Săptămâna trecută, CDC a precizat că noua tulpină a coronavirusului este la fel de transmisibilă ca varicela și, totodată, mult mai contagioasă decât o răceală obișnuită sau gripa, potrivit Reuters.
Shane Crotty, virusolog la Institutul de Imunologie din San Diego (statul California), consideră că cea mai clară indicație în privința cazurilor mai severe, provocate de varianta Delta, apare în studiul realizat în Scoția, care a concluzionat că Delta aproape că a dublat riscul de spitalizare a pacienților cu Covid.
Michelle Barron, medic în prevenirea și controlul bolilor infecțioase la un spital din Colorado, a asemănat valul provocat de tulpina Delta cu ”un incendiu, în niciun caz cu un foc de tabără mocnit”. Citând studii realizate în China, aceasta a declarat că Delta provoacă ”până la de o mie de ori mai multe particule de virus în organism, față de tulpina originală”.
Și Benjamin Barlow, medic-șef în cadrul unei rețele de clinici private cu sedii în 28 de state americane, a spus că pacienții internați la clinica sa din Alabama ”au nevoie de oxigen mult mai devreme, decât pacienții din celelalte valuri”.
În SUA, majoritatea spitalizărilor și a deceselor survin în cazul persoanelor nevaccinate, dar există dovezi că vaccinurile au o eficiență mai scăzută în rândul persoanelor cu sisteme imunitare deficiente, inclusiv vârstnicii. În cazul infectării cu Covid, cei vaccinați vor avea cel mult simptome ușoare sau vor fi asimptomatici, mai spun experții.
Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…
Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…
Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…
Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…