Sari la conținut

Adrian Marinescu: ce diferențiază variola umană de variola maimuței?

Din cuprinsul articolului

Directorul medical al Institului de Boli Infecțioase Matei Balș, Adrian Marinescu – una din vocile de încredere din timpul pandemiei, explică o serie de aspecte legatde variola maimuței – cea care a creat îngrijorare în rândul epidemiologilor.

Acesta a subliniat și faptul că este o mare diferență între această boală și variola umană, eradicată la sfârșitul anilor ’70, care avea o rată a mortalității mult mai mare și se transmitea mult mai ușor.

„Ar trebui să rămânem calmi și să gândim lucrurile cu prudență. În momentul de față sunt cazuri absolut izolate la nivel mondial. Nu discutăm despre o situație endemică decât în țările din Africa de Vest unde știam că există de mult. Este o infecție virală, un virus înrudit cu cel care dădea variola umană, cea pe care am reușit să o eradicăm. De cele mai multe ori sunt forme ușoare care presupun o revenire sau o refacere care durează de la câteva zile la câteva săptămâni”, a explicat medicul pentru Libertatea.

Acest virus are două tulpini cunoscute: una din Africa de Vest, cea descoperită și la cazurile noi din Europa, care are o mortalitatea de sub 1%, în timp ce tulpina din Congo are o mortalitate care poate ajunge și la 10%, explică medicul. Mortalitatea variolei umană era în jur de 30%.

„Despre variola maimuței vorbim din 1958, primul contact la om a fost în 1970. Este o simptomatologie care nu este în niciun caz specifică, poate să semene cu gripa – cu febră, dureri musculare, dureri articulare, stare generală modificată – ulterior cu erupții cutanate cu vezicule, care pot să creeze confuzie cu varicela”, precizează Adrian Marinescu.

Cum se răspândește variola maimuței?

Potrivit datelor oficiale transmise de OMS și agenția europeană de control al bolilor, cazurile de variola maimuței din Europa, nu au nici o legătură directă cu cele din Africa. Autoritățile sanitare au observat că variola maimuței se răspândește cu precădere în rândul bărbaților homosexuali sau bisexuali.

De exemplu, în Spania, un festival în Canare și o petrecere la o saună din Madrid sunt investigate drept cele două mari focare de variola maimuței. Trei italieni, mai mulți spanioli și cel puțin un localnic al insulei care au participat la festivalul Maspalomas Gay Pride, între 5 și 15 mai, au fost depistați cu variola maimuței.

„Transmiterea se face destul de greu de la om la om prin contact direct și prelungit, prin intermediul diverselor secreții și fluide corporale. Aici înseamnă și calea de transmitere sexuală și prin intermediul particulelor respiratorii. Trebuie să existe un contact prelungit”, a explicat Adrian Marinescu.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel