Adolescenții mai puțin inteligenți se confruntă cu un risc triplu de accident vascular cerebral până la 50 de ani

Adolescenții cu abilități mentale slabe în anii adolescenței s-ar putea confrunta cu un risc triplu de accident vascular cerebral până la vârsta de 50 de ani, a arătat un studiu.

Potrivit rezultatelor studiului publicat în Journal of Epidemiology and Community Health, adolescenții cu abilități slabe de concentrare, de rezolvare a problemelor și de învățare sunt expuși unui risc crescut de accident vascular cerebral cu debut precoce.

„Alături de obezitatea și hipertensiunea la adolescenți, funcția cognitivă inferioară poate fi un factor de risc pentru accidentul vascular cerebral cu debut precoce”, au concluzionat cercetătorii în studiu.

Rezultatele studiului au o semnificație deosebită, având în vedere incidența în creștere a accidentului vascular cerebral în rândul persoanelor sub 50 de ani.

Risc triplu de AVC pentru ACEASTĂ categorie de adolescenți

Echipa de cercetare a folosit date de la un eșantion reprezentativ la nivel național de 1,7 milioane de tineri israelieni care au fost supuși unor teste complete ale funcției cognitive înainte de serviciul militar obligatoriu.

Studiul are date despre participanții cu vârste cuprinse între 16 și 20 de ani, din 1987 până în 2012. Pe baza rezultatelor testelor cognitive, participanții au fost grupați în grupuri de:

  • inteligență scăzute (scor IQ sub 89),
  • mediu (interval de scor IQ: 89-118),
  • ridicat (scor IQ peste 118).

Datele participanților au fost apoi legate de Registrul Național Israelian al AVC. Cercetătorii au folosit modele de risc proporțional pentru a evalua riscul de a suferi primul lor accident vascular cerebral ischemic între 2014 și 2018.

Vârsta medie a unui prim accident vascular cerebral este de 40 de ani

Potrivit medicaldaily.com, în această perioadă au fost înregistrate un total de 908 cazuri de accident vascular cerebral, dintre care 767 au fost ischemice și 141 de hemoragie. Rata mortalității a fost de 5% și 62% dintre decese au avut loc în decurs de o lună după accident vascular cerebral.

Vârsta medie a unui prim accident vascular cerebral a fost de 39,5 ani.

„Printre cei care au obținut un scor mic până la mediu în ceea ce privește capacitatea mentală, incidența ambelor tipuri de accident vascular cerebral a fost mai mare, în special cea a accidentului vascular cerebral ischemic. înainte de vârsta de 50 de ani ca cei cu un nivel înalt, în timp ce cei cu un nivel mediu aveau cu 78% mai multe șanse să facă acest lucru”, se arată în comunicatul de presă.

După luarea în considerare a factorilor potențial influenți, riscul a fost aproape dublu în rândul celor cu un nivel mediu de capacitate mentală și de peste 3 ori mai mare în rândul celor cu un nivel scăzut în anii adolescenței.

Studiul nu stabilește relația cauză-efect. Cercetătorii recunosc mai multe limitări, inclusiv absența datelor despre factorii stilului de viață, cum ar fi fumatul, activitatea fizică și dieta, precum și educația superioară și diverși factori sociali importanți ai sănătății.

Recent Posts

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

14 minute ago

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

34 de minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

53 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

o oră ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

2 ore ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Citeste si: