Sari la conținut

Adolescenții care vapează ar putea fi expuși la metale toxice. Aromele dulci prezintă riscuri suplimentare

tigari electronice
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
alternativele de renunțare la fumat

Adolescenții care vapează ar putea fi expuși la metale toxice. Aromele dulci prezintă riscuri suplimentare!

Aromele dulci de țigară electronică ar putea prezenta și riscuri pentru sănătatea noastră, deoarece conțin substanțe chimice și aditivi care pot avea efecte negative asupra plămânilor și sistemului respirator.

De asemenea, există riscul de a dezvolta dependență de nicotină în urma folosirii acestor arome dulci, ceea ce poate duce la probleme de sănătate mai grave pe termen lung. Este important să fim conștienți de potențialele riscuri asociate cu utilizarea țigărilor electronice și să ne informăm adecvat înainte de a le utiliza, avertizează cercetătorii.

Adolescenții care folosesc frecvent țigări electronice ar putea prezenta un risc mai mare de expunere la metale toxice, cum ar fi plumbul și uraniul, a arătat un studiu.

Țigările electornice ar putea dăuna creierului

Ar putea dăuna creierului tinerilor și dezvoltării organelor, țigările electronice cu arome  dulci prezintă riscuri suplimentare.

Studiul, realizat de cadre universitare din SUA, a analizat răspunsurile din studiul Population Assessment of Tobacco and Health (PATH), care a inclus adolescenți americani cu vârsta cuprinsă între 13 și 17 ani.

Avertizare pentru adolescenții care vapează

vapat
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Analiza a inclus 200 de adolescenți care au vapat, 81 au raportat utilizarea frecventă, 65 au raportat utilizarea ocazională și 45 au raportat utilizarea intermitentă.

Studiul a constatat că atât utilizatorii frecvenți, cât și cei intermitenți de țigări electronice aveau niveluri mai mari de plumb în urină decât cei care vaporau ocazional. Vaporii frecventi au avut, de asemenea, niveluri mai mari de uraniu în urină, comparativ cu utilizatorii ocazionali.

 Niveluri periculoase de uraniu

Cercetătorii au tras un semnal de alarmă cu privire la țigările electronice cu aromă dulce, dezvăluind că utilizatorii pot inhala niveluri periculoase de uraniu.

Studiul a constatat că cei care utilizau aromă dulci aveau niveluri mai mari de uraniu în urină în comparație cu fanii aromelor de mentol sau mentă.

În timp ce oamenii de știință din spatele studiului au recunoscut limitările acestuia, cum ar fi potențialele surse de mediu sau alimentare pentru uraniul detectat, ei au subliniat:

„În ciuda limitărilor, acest studiu a raportat niveluri crescute de plumb în urină și uraniu asociate cu frecvența de vaping”. De asemenea, ei au avertizat: „aromele dulci ar putea prezenta un risc suplimentar de expunere la uraniu”.

Implicațiile sunt deosebit de îngrijorătoare pentru tineri, cercetătorii remarcând: „Folosirea țigărilor electronice în timpul adolescenței poate crește probabilitatea expunerii la metale, care ar putea afecta negativ dezvoltarea creierului și a organelor.

„Aceste constatări necesită cercetări suplimentare, reglementări privind vapoarea și intervenții specifice de sănătate publică pentru a atenua potențialele daune ale consumului de țigări electronice, în special în rândul adolescenților”, potrivit Express.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel