Sari la conținut

Adio, zahăr! Îndulcitorul 100% natural care este de 10 ori mai dulce și oferă calciu, potasiu și magneziu

Inlocuitor zahar
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
mihaela Bilic, depre produsele zero zahăr

Zahărul este ingredientul principal în tot felul de preparate și reprezintă o tentație pentru cei care iubesc alimentele dulci. Cu toate acestea, nutriționiștii recomandă moderarea consumului acestuia și recomandă folosirea unor alternative.

Există nenumărați îndulcitori de origine naturală care sunt mai sănătoși decât zahărul obișnuit. Unul dintre ei este celebrul zahăr brun, cunoscut și sub numele de „praf de aur”, datorită culorii și beneficiilor sale pentru sănătate.

Îndulcitorul natural cu mai mulți nutrienți decât zahărul

Zahărul brun este un tip de zahăr mai pur decât zahărul obișnuit, cunoscut și sub numele de zahăr de masă. Procesul său de producție necesită mai puține substanțe chimice, astfel încât își păstrează compoziția de melasă, care conține minerale precum:

  • Fier
  • Calciu
  • Potasiu
  • Magneziu

Zahărul brun păstrează mai multe substanțe nutritive decât zahărul alb, datorită gradului său mai mic de rafinare. Deși mineralele din melasă, care provine din trestia de zahăr, sunt foarte mici, ele contribuie la aportul nutrițional zilnic.

Gustul său este mai intens și mai caramelizat, astfel încât este nevoie de mai puțin pentru a îndulci mesele. Acest lucru ajută la reducerea consumului de zahăr comun, în acest sens, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă ca aportul acestuia să nu depășească 10% din caloriile zilnice.

Rețetă de biscuiți cu scorțișoară și zahăr brun: ușor și delicios

Ingrediente:

1 cană de zahăr brun
1/2 cană de unt la temperatura camerei
1 ou
1 linguriță de extract de vanilie
1 1/2 căni de făină de grâu
1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu
1/4 linguriță de sare
1 linguriță de pudră de scorțișoară

Instrucțiuni:

  • Preîncălziți cuptorul la 180°C. Tapetați o tavă de copt cu hârtie de copt.
  • Într-un castron mare, bateți untul și zahărul brun până când se obține o cremă omogenă și omogenă.
  • Adăugați oul și extractul de vanilie în amestec și bateți până când sunt bine încorporate.
  • Într-un alt bol, cerneți împreună făina, bicarbonatul de sodiu și scorțișoara.
  • Se amestecă în preparatul anterior și se integrează bine până când se formează un aluat ușor de lucrat. Se dă la frigider timp de 20 de minute.
  • După ce aluatul este răcit, se întinde cu un facalet până la o grosime de 1 centimetru. Tăiați biscuiții în forma dorită.
  • Coaceți în cuptor timp de 20 de minute sau până când devin aurii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel