Din cuprinsul articolului
Pandemia COVID-19, cunoscută și sub denumirea de pandemia de coronavirus, este o pandemie globală în curs de desfășurare a bolii coronavirus 2019 (COVID-19) cauzată de sindromul respirator acut sever coronavirus 2. Primul caz a fost raportat pe 1 decembrie 2019. La nivel global, au fost confirmate 253,286,613 și 5,105,502 decese.
După doi ani, unele țări au hotarat sa renunțe la toate sau la o parte din masurile de combatere a pandemiei. Autoritățile afirmă că restricțiile nu mai au sens. Printre țările care au decis acest lucru se află Rusia, Spania, Germania, Suedia, Danemarca, Norvegia, etc.
Rusia relaxează de azi unele restricții anti-COVID, în pofida numărului mare de cazuri noi și a răspândirii rapide a variantei Omicron în întreaga țară. Potrivit noilor decizii, rușii nu se vor mai autoizola, în cazul în care au contractat coronavirus, iar la Moscova școlile și creșele nu vor mai impune izolarea pentru copii.
Autoritățile afirmă că restricțiile nu mai au sens, din moment ce Omicron se răspândeşte atât de rapid. În plus, 20% din populația țării și 40% dintre moscoviți nu au niciun fel de simptom după infectarea cu Omicron. Şi câteva țări europene au hotărât să renunțe la toate sau la o parte din măsurile de combatere a pandemiei, potrivit RRA.
Guvernul suedez a anunțat că va elimina toate restricțiile, mizând pe procentul ridicat al populației vaccinate și pe pericolul mai mic reprezentat de varianta Omicron a coronavirusului. Aproape 84% dintre locuitorii acestei țări, cu vârste de peste 12 ani, au fost vaccinaţi anti-COVID-19, iar mai bine de jumătate dintre adulți au primit și doza booster. Suedia se alătură astfel altor țări nordice, precum: Danemarca, Finlanda sau Norvegia, unde autoritățile au anunțat că sistemul sanitar nu mai este sub presiune, ca urmare a ratei mari de vaccinare.
Germania în schimb, unde proporția celor vaccinați este mai mică decât în alte țări occidentale, se confruntă în ultima perioadă cu o scădere a ritmului de administrare a serurilor anti-COVID-19.
Spania, unde peste 90% din populația de peste 12 ani este vaccinată cu schemă completă, se pregătește să renunțe, de la mijlocul săptămânii viitoare, la obligația purtării măștii de protecție în aer liber, iar Grecia, dependentă de veniturile din turism, a anunțat că, de luni, le va permite turiștilor străini cu certificat european de vaccinare să intre în țară fără să mai aibă nevoie de un test cu rezultat negativ la infecția cu coronavirus.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…