Sari la conținut

Adio gripă și răceală: Cum se prepară leacul băbesc care îmbunătățește sănătatea instant

gripa
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Ai răcit? Poate simți deja durere în gât, dureri musculare sau tuse seacă, însă, poți preveni acest lucru prin consumarea unei băuturi delicioase. Este vorba despre țuică fiartă, leacul băbesc care îmbunătățește sănătatea instant.

Țuica fiartă este un leac băbesc la care apelează mulți români în sezonul gripal, însă uite de ce este considerată benefică și cum se prepară licoarea magică.

Țuică fiartă accelerează circulația sângelui în tot corpul începând cu zona gâtului, iar organismul este ajutat să lupte cu răceala sau gripa. Vaporii eliberați de țuica fiartă cu piper fac minuni atunci când vrem să ne desfundăm nasul. Trebuie să mai ști că provoacă dilatarea vaselor capilare şi, implicit, oxigenarea mai bună a sângelui, scăzând și riscul de pneumonie, potrivit Diva Hair.

Ingrediente cheie: piper, miere, scorțișoară și cuișoare

Mai multe beneficii, țuica fiartă se prepară cu piper, miere, scorțișoară și cuișoare, patru ingrediente cheie, care sunt remedii naturale pentru gripă.

tuica de prune
Sursa foto: doctorulzilei.ro
  • Piperul negru ajută la tratarea simptomelor gripei. Prin proprietățile sale, curăță căile nazale, iar antioxidanții săi susțin sănătatea imunitară.
  • În medicina tradițională, cuișoarele sunt folosite pentru tratarea durerilor în gât, fiindcă au un conținut ridicat în uleiuri volatile cu efect antibacterian.
  • Mierea lubrifiază gâtul, oferind o ușurare imediată a durerilor și iritațiilor. Textura sa groasă, vâscoasă formează un strat protector pe membranele mucoase, reducând disconfortul. Mierea conține compuși care contribuie la efectele sale antibacteriene și antivirale. Aceasta poate ajuta la combaterea agenților patogeni responsabili de gripă.
  • Scorțișoara este benefică pentru ameliorarea gripei. Proprietățile sale antivirale, antibacteriene și antiinflamatorii pot ajuta la reducerea simptomelor gripei.

Vă prezentăm rețeta de țuică fiartă, așa cum se regăsește ea în cartea regretatului maestru gastronom, Radu Anton Roman, „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”, apărută în 1998 la Editura Paideia.

Rețeta de țuică fiartă a lui Radu Anton Roman

Ingrediente

  • 500 ml ţuică;
  • 5 linguriţe miere;
  • 10 boabe piper;
  • 10 cuişoare;
  • 1 vârf cuţit scorţişoară

Mod de preparare:

„Se pune ţuica într-un ibric la fiert cu piperul, scorţişoara şi cuişoarele. Când s-a încălzit de ies aburi se adaugă mierea şi se amestecă puţin, până se contopeşte totul într-un vis de iarnă. La primul semn, atenţie, doar semn de clocot, se ia de pe foc şi se acoperă; se oferă în ceşcuţe mici de lut, cât mai strânse la gură, să se răcească încet şi să se concentreze parfumul binefăcător, care ia răceala cu mâna”, conform lui Radu Anton Roman.

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel