Sari la conținut

Adio, boli? Descoperirea miraculoasă a unui condiment

condimente nocive pentru stomac și rinichi
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
condimente nocive pentru rinichi si stomac

Adio, boli? Descoperirea miraculoasă a unui condiment! Scorțișoara este un condiment aromatic bine cunoscut pentru proprietățile sale medicinale, caracterizat prin proprietăți antiinflamatorii, antioxidante, antimicrobiene, antifungice și anticancerigene.

Datorită acestor proprietăți, consumul regulat al acestui condiment poate ajuta la protejarea organismului împotriva bolilor cardiovasculare, la controlul diabetului de tip 2 și la menținerea greutății corporale. Toate aceste beneficii se datorează faptului că scorțișoara conține o varietate de compuși fenolici și aldehide care joacă un rol important în sănătate, cinnamaldehida fiind componenta principală și cea responsabilă pentru aroma distinctivă a scorțișoarei.

Scorțișoara este obținută din scoarța arborelui Cinnamomum, iar utilizarea sa culinară datează de secole, în special în India. Este folosit în principal pentru aromatizarea diferitelor preparate culinare și, de asemenea, pentru prepararea ceaiului, gustul său fiind dulce și exotic.

Principalele beneficii pentru sănătate ale scorțișoarei sunt:

  • Poate ține diabetul sub control

Unele cercetări indică faptul că scorțișoara poate contribui la îmbunătățirea funcționării și la creșterea nivelului de insulină, un hormon care reglează glicemia, ceea ce este benefic pentru persoanele cu prediabet și diabet de tip 2.

Mecanismul prin care se produce acest lucru se datorează faptului că scorțișoara are capacitatea de a interveni la nivelul unor componente ale organismului, care facilitează pătrunderea zahărului din sânge în celule, reducând astfel glicemia. De asemenea, poate inhiba anumite enzime digestive, încetinind descompunerea carbohidraților în tractul digestiv.

În plus, activitatea antioxidantă și antiinflamatoare a scorțișoarei influențează și buna funcționare a pancreasului, care este organul responsabil cu producerea de insulină.

  • Favorizează pierderea în greutate

Scorțișoara are efecte termogenice și metabolice, crescând cheltuielile energetice și oxidarea grăsimilor, deci are un efect protector asupra obezității, favorizând pierderea în greutate. Mecanismele prin care se întâmplă acest lucru par să fie legate de activarea proteinelor care acționează pentru a mobiliza țesutul adipos pentru a fi utilizat de organism pentru a produce energie.

În plus, prin îmbunătățirea sensibilității țesuturilor la acțiunea insulinei, reduce acumularea de grăsime în organism. Acest condiment este, de asemenea, bogat în fibre, care ajută la creșterea senzației de sațietate, reducând astfel foamea și ajutând la procesul de slăbire. Află cum să folosești scorțișoara pentru a pierde în greutate.

  • Îmbunătățește capacitatea cognitivă

Scorțișoara conține substanțe fitochimice care îmbunătățesc capacitatea creierului de a utiliza glucoza. De asemenea, posedă proprietăți antioxidante care previn deteriorarea celulelor de către radicalii liberi, reducând astfel stresul oxidativ și îmbunătățind învățarea și memoria, putând oferi protecție împotriva bolii Alzheimer, a demenței și a bolii Parkinson.

  • Protejează sănătatea inimii

Componenții activi ai scorțișoarei, cinamaldehida și acidul cinamic, sunt cardioprotectoare datorită proprietăților lor antiinflamatorii și a capacității lor de a produce oxid nitric, un compus care face ca arterele să se relaxeze și sângele să circule mai ușor. În plus, acestea ajută la inhibarea canalelor de calciu, care, împreună cu oxidul nitric, ajută la menținerea tensiunii arteriale la un nivel scăzut.

Scorțișoara are efecte și asupra metabolismului grăsimilor, astfel că, datorită activității sale lipolitice puternice și acțiunii antioxidante, ajută la scăderea colesterolului total și LDL „rău” și a trigliceridelor, reducând riscul formării plăcilor de aterom și prevenind boli precum infarctul sau accidentul vascular cerebral.

  • Are proprietăți antioxidante

Mai multe studii au concluzionat că scorțișoara are o activitate antioxidantă semnificativă, deoarece conține compuși fenolici și flavonoizi, cum ar fi cinamaldehida și eugenolul, care joacă un rol esențial în eliminarea radicalilor liberi sau în diminuarea efectelor dăunătoare ale acestora, împiedicându-i să provoace oxidarea grăsimilor.

Datorită potențialului său antioxidant, poate contribui la încetinirea îmbătrânirii premature și la prevenirea bolilor cronice, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile de inimă, cancerul, infertilitatea și tulburările neurologice.

  • Îmbunătățește starea de spirit

Scorțișoara poate contribui la îmbunătățirea stării de spirit prin exercitarea de efecte antidepresive. Potrivit unor studii științifice, aceasta inhibă procesul inflamator din creier, ajutând la creșterea nivelului de serotonină, un neurotransmițător care reglează starea de spirit, sporind fericirea și sentimentul de bunăstare, potrivit tuasaude.com.

  • Poate preveni cancerul

Datorită proprietăților sale antioxidante și antiinflamatorii, scorțișoara are un mare potențial atât pentru prevenirea, cât și pentru tratarea cancerului, motiv pentru care este studiată pe scară largă în aceste cazuri, cu rezultate foarte pozitive. Acest lucru se datorează faptului că ar putea acționa asupra diferitelor căi metabolice care favorizează moartea celulelor canceroase.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel