ALIAT (Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomanilor) este un ONG care oferă servicii de economie socială, mai precis, servicii de tratament pentru persoanele dependente de alcool și substanțe care au nevoie de ajutor. Orice persoană trebuie să știe că adicțiile se pot trata și că au șansa la o viață normală după.
Prin proiectul cu finanțare europeană “Întreprinderi sociale pentru servicii integrate în domeniul dependențelor de substanțe”, aceștia au pus bazele a două structuri de economie socială deschise în zona București-Ilfov. Este vorba despre o clinică în București și un centru rezidențiat în Ilfov, localitatea Rudeni.
Clinica – model de terapie integrativă
Clinica deschisă în București va funcționa dupa un model de terapie integrată prin intermediul unui pachet de servicii de asistență socială, consiliere psihologică și psihiatrică, asistență medicală, în regim ambulatoriu, cu o echipă multidisciplinară de specialiști.
Pe lângă clinica deschisă în București există : 1 clinică Constanța, 1 clinică în comuna Cristian, județul Brașov, 1 clinică în municipiul Suceava și 1 centru rezidențial în Pojorâta.
Clinicile au ca scop reintegrarea pe piața muncii a foștilor dependenți, creșterea locurilor de muncă pentru persoanele de etnie romă, pentru persoanele cu dizabilități, dar și pentru grupurile vulnerabile expuse riscului de excluziune socială
„Ne-am propus să ajutăm toate persoanele care suferă de adicţii, indiferent de tipul acestora sau gravitatea lor!” este unul dintre principiile ALIAT.
Centrul rezidențial – o altfel de abordare
Centreul rezidențial aflat în localitatea Rudeni este departe de forfota lumii și reprezintă un loc liniștit, unde, persoanele dependente, sunt introduse într-un program intensiv e 1-2 săptămâni, timp în care pot reflecta la propria persoană. Tratementul se adresează persoanelor care nu sunt în sevraj și nu reprezintă un tratament medicamentos.
„Este un tip de intervenție care se desfășoară pe o perioadă determinată, de 1 – 2 săptămâni, la distanță de domiciliul pacienților. Aceștia vor urma tratament in această perioadă în locația centrului Rezidentei.” este de părere Ilie Bondoc, manager ALIAT
Rezidența va oferi o intervenție psihologică concentrată, ajustată specific pe nevoile persoanei cu dependență de substanțe, care va permite pacientului să se rupă, pentru o perioadă scurtă de timp, de mediul periculos.
REZIDENȚA este accesibilă pacienților care sunt deja incluși într-unul din programele de tratament ambulator oferite în Clinicile-ALIAT sau în alte clinici și institutii de sănătate mintală. Este ideala ca etapa terapeutic si persoanelor care termina procesul de detoxifiere.
Nu este un tratament minune! Dependențele sunt probleme complexăde sănătate mintală care necesită diferite tipuri de intervenție. O REZIDENȚĂ este o intervenție care face parte dintr-un pachet de tratamente formulate și agreate cu pacientul. Este un adaos la un tratament deja instituit pentru cei care au nevoie de intervenții mai
intensive.
O zi obișnuită dintr-o REZIDENȚĂ poate arăta astfel:
07.00 Trezirea
08.00 – 09.00 Mic dejun
09.30 – 11.30 Terapie de grup tip Prevenirea Recăderilor
12.00 – 13.00 Timp pentru sine, ședințe individuale, scriere în jurnalul de REZIDENȚĂ
13.30 – 14.30 Prânz
14.30 – 16.30 Timp pentru sine, ședințe individuale, scriere în jurnalul de REZIDENȚĂ
17.00 – 19.00 Terapie de grup de Dezvoltare Personală
19.00 – 21.00 Timp pentru sine, scriere în jurnalul de REZIDENȚĂ
A.