Categories: Stil de viaţă

Adi Hădean îți spune cum să faci cea mai delicioasă zacuscă

Celebrul bucătar Adi Hădean a postat pe site-ul său rețeta sa pentru zacuscă.

Pentru 16 borcane de 370 de grame sunte necesare următoarele:

5 kilograme de vinete, 3 kilograme de ardei kapia, 3 kilograme de gogoșari, un kilogram de ceapă, jumătate de litru de ulei, patru foi de dafin, o linguriță de sare, 20 de boabe de piper și o jumătate de linguriță de zahăr. Toate astea s-au scăldat în trei litri de bulion, adică suc de roșii cu pulpă, se arată pe www.adihadean.ro.

Iată rețeta descrisă pas cu pas de Adi Hădean:

Am copt vinetele, ardeii și gogoșarii pe grătar. Asta înseamnă că-i un pic de lucru dar merită, poți în felul ăsta să scapi de pieile de ardei și de gogoșar, care nu-s între prietenii aparatului digestiv. De asemenea, poți să scapi de semințele lor, chiar și de semințele vinetelor, dacă se întâmplă ca acestea să fie foarte multe (nu poți să scapi de toate, dar cu cât îndepărtezi mai multe, cu atât mai bine).

Am curățat ceapa și am tăiat-o în cuburi mari pe care le-am pus pe foc mic, împreună cu uleiul (am preferat să reduc mult cantitatea de ulei, dacă-i ceva ce nu-mi place, apoi de bună seamă nu-mi place o zacuscă uleioasă). Am făcut focul atât de mic încât i-a luat aproape o oră cepei să se înmoaie corespunzător. Între timp, vinetele, ardeii și gogoșarii se scurgeau încet și se răceau suficient de mult pentru a fi tocate. Nu am tocat nimic cu mașina, le-am tocat pe toate cu cuțitul. E adevărat, vinetele se transformă într-o pastă destul de fină dar ardeii și gogoșarii sunt identificabili în poveste, la fel și ceapa. Buun. După ce s-a înmuiat ceapa, am pus peste ea ardeii și gogoșarii și ardeii iar după o jumătate de ceas, tot pe foc mic, am pus vinetele și mirodeniile.

După ce s-a omogenizat conținutul ceaunului, am turnat bulionul și am lăsat să fiarbă.

Când am socotit că a scăzut destul de mult, am pus sarea și zahărul, am amestecat și am extras foile de dafin, care pot să dea gust amar mâncărurilor dacă-s ținute prea mult.

Între timp am sterilizat borcanele. Lucrul acesta poate fi făcut în mai multe feluri. O metodă e să le stivuiești în cuptor și să dai focul mic, să le ții acolo zece-15 minute, până să înfierbântă. Le lași apoi să se răcească puțin și le umpli cu zacusca pe care ai luat-o de ceva vreme de pe foc, să nu fie chiar fierbinte.

Eu n-am folosit niciun fel de conservant pentru zacusca aceasta. E un pariu, dacă vreți. Cândva nu punea nimeni aspirină, salicil sau mai știu eu ce pentru a păstra zacusca. Am acoperit borcanele și le-am învelit de jur împrejur cu niște perne (puteți să puneți prosoape sau pături). Le-am lăsat să se răcească încet, aproape 48 de ore (procesul acesta e un fel de pasteurizare uscată care are rolul de a distruge microorganismele de sub capac și de a sigila borcanele).

După două zile, am pus borcanele cu fundul într-o cratiță cu apă și le-am lăsat pe foc mic aproape o oră, pentru a doua pasteurizare. Ca să fiu sigur. În ceea ce privește zacusca scăpată de la îmborcănare, ai bine, a fost grozav de bună.

 

Recent Posts

Aceste zodii intră în cea mai puternică perioadă a vieții lor în 2025

Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…

2 minute ago

Spitalul de Recuperare Medicală `Sfântul Sava` – premiat de Capital Top 100 Performeri în Sănătate

La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…

11 minute ago

Simptome ale demenței care apar în viața de zi cu zi. Mulți le ignoră până e prea târziu

Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…

31 de minute ago

Predicția din 1995 a lui Bill Gates care s-a adeverit: de ce nimeni nu a luat-o în serios

În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…

o oră ago

Pacient cu cancer intestinal: ‘Am crezut că am un hemoroid’

Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…

2 ore ago

Excelența în medicină, premiată la Gala Capital. Prof. Dr. Vladimir Ciurea, lider și vizionar în neurochirurgia pediatrică

Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…

2 ore ago

Citeste si: