ADHD la adulți: 10 semne despre care s-ar putea să nu realizezi că sunt de fapt simptome

ADHD la adulți: Toată lumea experimentează acel sentiment de neputință și nesiguranță, într-o altă zi plină. Dar dacă descoperiți că acest sentiment este asociat cu niveluri extreme de dezorganizare, neatenție și copleșire, acestea ar putea fi semne ale tulburării de deficit de atenție/hiperactivitate.

Se crede că peste 365 de milioane la nivel global au ADHD. Deoarece simptomele pot apărea diferit la adulți, a realiza că ați putea avea această tulburare este de obicei un proces încetinit, iar semnele trecute cu vederea pot provoca o tensiune semnificativă asupra vieții și sănătății tale.

„Adulții care caută un diagnostic au adesea multe semne subtile”, a declarat Dede O’Shea, neuropsiholog la Beth Israel Lahey Health din Cambridge, Massachusetts, pentru HuffPost.

Simptomele distinctive ale ADHD – neatenție, impulsivitate și hiperactivitate – de obicei nu sunt la fel de vizibile la vârsta adultă, probabil pentru că adulții al căror ADHD nu a fost diagnosticat în copilărie au avut o viață întreagă pentru a analiza abilitățile necesare pentru a le compensa simptomele.

„Unele simptome ale ADHD le imită și pe cele ale anxietății sau depresiei”, a declarat pentru HuffPost Cristina Louk, psiholog clinician din statul Washington. „Cei mai mulți oameni vor fi mai întâi diagnosticați cu aceste tulburări și vor fi frustrați atunci când tratamentul nu reușește să le atenueze simptomele.”

În acest moment, s-ar putea să vă trezi că atribuiți anumite sentimente și comportamente altor lucruri când, de fapt, acestea sunt simptome ale ADHD adulților.

Semne de ADHD la adulți: 1. Amânare până la extrem

Creierele cu ADHD sunt mereu în căutarea activităților care vor provoca o stare de dopamină, o substanță chimică în creier care duce la sentimente de recompensă și plăcere și care tinde să fie mai scăzută la persoanele cu această tulburare.

Deoarece persoanele cu ADHD au probleme în a menține suficientă dopamină în timpul sarcinilor de rutină care nu sunt la fel de interesante pentru ei, s-ar putea trezi că fac tot posibilul pentru a le evita.

„Persoana obișnuită s-ar putea simți plictisită de o sarcină de rutină, dar cu ADHD, sentimentul negativ este mai extrem – și la fel, evitarea lui”, a spus O’Shea. „Poate fi omis ca un potențial simptom ADHD, deoarece arată ca lene intenționată și lipsă de motivație.”

2. Hiperfocalizarea pe aceeași sarcină ore întregi

Dacă aveți ADHD, începerea sarcinilor poate fi dificilă – în special sarcinile pe care le considerați descurajante sau pe care le considerați că vor consuma mult timp – dar odată ce începeți, s-ar putea să vă găsiți atât de absorbit de ceea ce faceți, încât alte sarcini importante ajung să fie neglijate. ca urmare.

„Hiperfocusul este un simptom care poate fi ușor ratat, deoarece se pare că persoana este motivată doar să facă anumite activități”, a spus O’Shea. „Uneori este confundat cu egoism și exces de zel.”

Se crede că dificultățile de schimbare a vitezelor sunt cauzate de nivelurile scăzute de dopamină din creier: cu cât ești mai absorbit într-o sarcină, cu atât este mai mare creșterea dopaminei. Este asemănător cu a fi în zonă, doar că în acest context, parcă ești prins acolo.

„În cel mai rău caz, hiperfocalizarea poate arăta ca și cum ați scrie și rescrie răspunsul la un simplu e-mail și nu puteți trece la o nouă sarcină sau pierdeți un eveniment important deoarece nu vă puteți retrage de la un proiect de lucru”, a spus Louk.

Semne de ADHD la adulți: 3. Cheltuirea impulsivă

Adulții cu ADHD sunt mai predispuși să ia decizii financiare proaste – să zicem, să facă achiziții impulsive pentru acea cantitate de dopamină, să amâne plictiseala de a plăti facturile sau să piardă evidența când sunt datorate.

Deficiențele ganglionilor bazali – un set de structuri din creier care procesează modul în care evaluezi emoțiile, motivațiile, obiectivele și riscurile – pot fi un factor. Aceste structuri acționează ca o autostradă de comunicare pentru diferite zone ale creierului care trebuie să lucreze împreună pentru a vă ajuta să învățați și să vă formați obiceiuri (cum ar fi respectarea unui buget), precum și să planificați și să îndepliniți sarcini (cum ar fi economisirea pentru viitor).

„Într-un fel, se poate descoperi că ganglionii bazali la o persoană cu ADHD sunt aproape scurtcircuitați atunci când vine vorba de capacitatea sa de a gestiona semnalele care trec”, a declarat Dr. Zishan Khan, psihiatru la Mindpath Health, pentru sursa citată.

4. Pierderea noțiunii timpului

Persoanelor cu ADHD le este dificil să țină evidența timpului sau să știe de cât timp vor avea nevoie pentru a face o activitate. Până acum, nicio regiune a creierului nu a fost identificată ca fiind cea responsabilă pentru percepția timpului, dar estimarea timpului pare să fie legată de cortexul prefrontal (partea creierului care ajută la funcționarea executivă, concentrarea și atenția, precum și abilitățile organizaționale), care se bazează pe semnalele de la căile legate de dopamină pentru a funcționa corect.

„Acest lucru s-ar putea traduce în întârzierea mereu – crezând că ai suficient timp și apoi să te grăbești”, a spus O’Shea. „S-ar putea să știți ora exactă a unei întâlniri, dar părăsiți casa la acea oră, mai degrabă decât în ​​avans, pentru a vă oferi spațiu pentru a călători acolo, a parca și a vă înscrie.”

Semne de ADHD la adulți: 5. Izbucniri emoționale

De la anxioși și nervoși, la fericiți și vorbăreți, până la supărați și agresivi, persoanele cu ADHD pot experimenta o dereglare emoțională care îi determină să aibă reacții emoționale puternice, chiar dacă ei nu conștiontizează acest lucru.

„Acest lucru este legat de dificultățile care pot apărea cu gestionarea atenției și direcționarea energiei, precum și cu găsirea nivelului adecvat de stimulare mentală”, a spus O’Shea. „Concentrându-ne doar pe rezultat – care arată ca o tulburare emoțională – și nu pe problema de bază, este un alt simptom ADHD pentru adulți care este ușor de trecut cu vederea.”

6. Uită să mănânce

Cercetările sugerează o legătură strânsă între ADHD și tiparele anormale de alimentație, cele mai proeminente modele fiind mâncarea excesivă și uitarea completă de a mânca. Mecanismele exacte nu au fost încă susținute de cercetători, dar ar putea exista o combinație de factori în joc, inclusiv activitatea cerebrală afectată în cortexul prefrontal și sistemul limbic.

Atunci când cortexului prefrontal îi lipsește dopamina necesară pentru a funcționa corect, acest lucru vă poate afecta capacitatea de a organiza, planifica și executa mese sănătoase și de a menține obiceiuri alimentare consistente în general.

Lipsa de dopamină poate crește, de asemenea, probabilitatea ca dumneavoastră să luați alimente comode pentru a satisface centrii de recompensă ai creierului și pentru a-i oferi stimularea necesară pentru a se concentra.

Între timp, sistemul limbic este responsabil să ne regleze emoțiile, pe lângă atenție, a spus Khan. Drept urmare, ați putea folosi mâncarea ca o modalitate de a face față în mod inconștient plictiselii și stresului emoțional – sau să fiți absorbit de o sarcină până la punctul în care uitați să mâncați ore întregi, datorită faptului că vă simțiți deconectat de la foamea și indicațiile de sațietate ale corpului.

Semne de ADHD la adulți: 7. Probleme cu somnul

Insomnia nu înseamnă neapărat că aveți ADHD, dar cercetările sugerează că adulții cu ADHD pot fi predispuși la probleme de somn. Ar putea fi un efect secundar al activității afectate în sistemul de activare reticular (RAS) – o rețea de căi nervoase din trunchiul cerebral care sunt esențiale în mediarea nivelului de conștiință al unei persoane.

RAS acționează ca un dispozitiv de screening care filtrează prin datele senzoriale primite și trimite semnale de lilieci la creier pe măsură ce acesta întâlnește stimuli senzoriali importanți care trebuie abordați. Numai că, pentru persoanele cu ADHD, dereglarea RAS face dificilă distingerea între informațiile senzoriale importante și ceea ce este doar zgomot. Rezultatul? „Dificultate în reglarea trezirii și a tranzițiilor somn-veghe”, a spus Khan.

8. Evitarea luării de decizii

„Persoanele cu ADHD pot experimenta viteze de procesare mai lente”, a spus Louk. Viteza de procesare se referă la cât de repede puteți reacționa la un anumit stimul (în acest caz, un set de opțiuni) într-un interval de timp limitat. Nu este neapărat un semn că ești indecis, mai degrabă că ai nevoie de mai mult timp pentru a naviga prin procesul de luare a deciziilor.

S-ar putea să întâmpinați dificultăți cu lucruri precum reunirea detaliilor necesare pentru a vedea imaginea de ansamblu, prevederea rezultatelor potențiale ale fiecărei opțiuni sau blocarea unei singure idei și probleme în a cântări toate opțiunile pentru a lua o decizie.

Semne de ADHD la adulți: 9. Senzație de neliniște perpetuă

Neliniștea tinde să fie unul dintre semnele mai ascunse ale ADHD la adulți, în mare parte datorită cât de ușor pot fi atribuite comportamentele externe ale neliniștii altor lucruri, cum ar fi încărcătura intensă de muncă sau consumul prea multă cafea.

„Adulții sunt mai predispuși să manifeste neliniște deoarece trebuie să se ridice și să se plimbe”, a spus O’Shea. „S-ar putea să nu poată sta la un film fără să vorbească sau să scoată telefonul.”

Mișcarea persistentă a mâinilor, picioarelor și picioarelor, precum și strângerea pielii, pot fi, de asemenea, semne subtile de neliniște.

10. Divagarea și monopolizarea conversațiilor

Persoanele cu ADHD pot avea probleme în urmărirea unei conversații datorită controlului slab al atenției și reținerii informațiilor în acest moment.

„Acest lucru poate duce la întreruperi frecvente, deoarece s-ar putea să nu-și amintească ce vor să spună sau ce a spus cealaltă persoană”, a spus O’Shea. „De asemenea, se pot simți neliniștiți și au dorința de a interveni cu un gând care îi interesează.”

Recent Posts

Horoscop Cristina Demetrescu. Viața unei zodii se schimbă radical după 5 Noiembrie

Cristina Demetrescu anticipează importante schimbări în ceea ce privește zodiile începând cu 5 noiembrie. Marte…

5 minute ago

În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii

În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii? Mâncarea oferită bolnavilor în…

25 de minute ago

Oana Lis, dezvăluiri șocante într-o emisiune TV: Nu o să uit niciodată că eram nemâncată de câteva zile, am leșinat

Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…

44 de minute ago

Vești bune pentru o categorie de seniori: Se modifică Legea pensiilor. Anunțul oficial venit chiar acum

Vești bune pentru unii pensionari. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile…

o oră ago

Semnificația ultimei cifre din CNP. EI au parte de mult NOROC în viață

Semnificația ultimei cifre din CNP. Numerologul Mihai Voropchievici a arătat, la Antena 3, ce dezvăluie…

o oră ago

Vitamina pe care trebuie să o iei dacă suferi de varice

Venele varicoase sunt adesea una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femei, mai mult decât…

2 ore ago

Citeste si: