Sari la conținut

ADHD arată diferit la adulți. Iată 4 semne care trebuie să-ți dea de gândit

ADHD arată diferit la adulți. Iată 4 semne care trebuie să-ți dea de gândit.

Multe persoane cu tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) pot să nu primească un diagnostic până la vârsta adultă. Simptomele adulților pot arăta puțin diferit de cele din copilărie.

ADHD este o condiție de neurodezvoltare care are un impact asupra funcțiilor executive ale creierului

Este important să știi ce să cauți, astfel încât oamenii să poată obține sprijin pentru a-i ajuta să se înțeleagă mai bine pe ei înșiși și să își atingă întregul potențial.

Este posibil ca oamenii, inclusiv unii medici, să nu fie conștienți de ADHD la adulți și de modul în care simptomele se pot schimba pe măsură ce o persoană se dezvoltă și crește. Specialiștii australieni își propun să schimbe acest lucru prin dezvoltarea unui ghid australian pentru ADHD, care se bazează pe dovezi.

ADHD este o condiție de neurodezvoltare care are un impact asupra funcțiilor executive ale creierului, cum ar fi capacitatea de a se concentra și de a menține atenția, de a planifica și organiza și de a exercita autocontrol.

Afectează aproximativ 6-10% dintre copii și este cea mai frecventă afecțiune de neurodezvoltare în copilărie. Cu toate acestea, mulți oameni cu ADHD nu primesc un diagnostic în copilărie, din mai multe motive. Este posibil ca unii să fi crescut într-un mediu potrivit pentru ei, așa că simptomele nu erau evidente.

Simptomele ADHD în copilărie pot include dificultăți de concentrare a atenției. Acest s-ar putea traduce prin faptul că cei mici nu au acceptat sau nu își amintesc instrucțiunile profesorului, că uită de teme sau pierd lucruri, sau că sunt dezordonați.

Copiii cu simptome hiperactiv-impulsive pot avea dificultăți să stea nemișcați în timpul orelor de la școală sau când iau cina acasă, fiind zgomotoși și vorbăreți, intrând în alte persoane sau întrerupându-i și le este greu să-și aștepte rândul.

^ Adultul cu ADHD este tot timpul pe fugă și face mai multe lucruri în același timp
^ Adultul cu ADHD este tot timpul pe fugă și face mai multe lucruri în același timp

4 moduri în care ADHD la adulți poate arăta diferit

Potrivit theconversation.com, la vârsta adultă, simptomele pot fi încă prezente, dar pot fi mai interiorizate și mai puțin evidente. Iată câteva modalități prin care se pot prezenta simptomele ADHD la adulți, care sunt ușor diferite de cele din copilărie:

1. Nu este timp să te oprești

În locul unei hiperactivități, adulții pot avea un sentiment interior de neliniște. Ei pot avea dificultăți de relaxare și au mintea constant ocupată. Se pot simți motivați să facă mereu ceva și să încerce să fie în mod constant productivi.

Acest lucru poate însemna, chiar și într-o vacanță, că există o incapacitate de a se relaxa și persoana trebuie să fie ocupată cu activități.

2. Organizat, apoi copleșit dintr-o nimica toată

Mai degrabă decât să fie întotdeauna dezorganizați, adulții pot experimenta perioade în care sunt foarte organizați pentru a-și compensa în exces simptomele ADHD, urmate de perioade în care se simt copleșiți și nu pot face lucrurile.

Această perioadă de copleșire, care poate dura câteva zile, se poate datora efortului suplimentar necesar pentru a fi organizat atunci când cineva are ADHD.

3. Amânarea excesivă

Acest lucru poate duce la eșecul disciplinelor universitare și la dificultăți pentru a îndeplini sarcinile de lucru. Amânarea poate avea un impact asupra îndeplinirii treburilor din casă și a rămâne grav în urmă în administrarea vieții generale, cum ar fi plata unor facturi importante.

Amânarea lucrurilor într-un grad extrem – astfel încât un termen limită iminent are ca rezultat un efort de ultim moment – este obișnuită în ADHD.

4. Un slab simț al timpului

La adulți, acest lucru poate duce la subestimarea constantă a cât timp vor dura lucrurile, provocând întârzieri frecvente. Este posibil ca o persoană să nu ia în considerare oprirea aragazului sau traversarea pe verde la semafor. 

***

Mulți dintre noi se confruntă cu momente ocazionale când simțim sau acționăm în modurile descrise mai sus. Atunci, însă, când apar mai multe cazuri din cele enumerate și au efecte negative semnificative în diferite domenii ale vieții – cum ar fi capacitatea noastră de a studia, de a lucra, de a socializa, de a avea grijă de casă – sau de a provoca o viziune negativă de sine, poate fi timpul să luăm în considerare posibilitatea de ADHD.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel