Din cuprinsul articolului
Zacusca înseamnă fibre alimentare şi nutrienţi valoroşi pentru buna funcţionare a organismului. De asemenea, regretatul medic susţinea că zacusca preparată în mod tradiţional, ca pe vremea bunicii, este de departe mai gustoasă şi mai sănătoasă decât cea din comerţ.
Dr. Gheorghe Mencinicopshi ne cerea să înţelegem ce sunt cu adevărat murăturile. Întrucât, contrar a ceea ce susţin multe gospodine, conservele de legume sterilizate în oţet nu sunt murături.
„Murăturile se prepară simplu: legumele şi fructele proaspete se cufundă în saramură obţinută cu sare autohtonă sau sare marină. Fermentaţia trebuie să se producă în lipsa oxigenului din aer şi de aceea legumele şi fructele trebuie să fie bine acoperite de saramură. Indicat este ca fermentaţia să aibă loc fie în butoaie de stejar, fie în borcane de sticlă. În nici un caz nu vom folosi vase din mase plastice, aluminiu, deoarece acidul lactic şi saramura pot extrage din materiale substanţe toxice, periculoase pentru sănătate”, spunea medicul.
Mai jos veți găsi o rețetă de zacuscă tradițională, ca pe vremea bunicii:
Ingrediente:
Un secret care dă aromă deosebită preparatului se referă la coacerea legumelor. Conform Antena 3, acestea pot fi coapte pe grătar, dar în aceeaşi măsură pot fi pregătite şi la cuptor. Singura diferenţă este că vor fi mai închise la culoare. De asemenea, nu uitați să înţepaţi vinetele înainte de a le băga la cuptor, pentru a se elimina aburul în exces.
Mod de preparare:
Vinetele se coc pe tablă, se curăță, apoi se lasă să se scurgă bine. Dacă nu le preparați în maximum 2 zile, le puteți congelați.
Ardeii şi gogoşarii se coc la fel, iar apoi este necesar să pregătiti bulionul sau sucul de roşii. Ceapa se toacă mărunt după care se pune în uleiul încins, într-un ceaun mare. Se lasă să se calească amestecând periodic.
După 15 minute adăugați bulionul de roșii şi amestecați. Lăsați compoziţia să fiarbă pentru aproximativ 20 minute. Vinetele se mprunțesc în robot sau mașina de tocat carne. La fel veţi proceda şi în cazul ardeilor.
Zahărul se regăseşte în cea mai veche reţetă de zacuscă tradiţională. Acesta va lua din acididatea rosiilor.
Într-un alt ceaun turnați puțin ulei, vinetele, ardeii și le lăsați să se călească 20 minute. Amestecul de vinete îl turnaţi în ceaunul cu ceapă și bulion.
Amestecați, potriviți de sare și când începe să fiarbă bine faceți focul mic și lăsați vreao 2 – 3 ore la fiert, amestecând periodic. Este foarte important să aveți răbdare să o fierbeți cât mai mult . Preparatul este gata în momentul în care zacusca devine lucioasă și densă, iar uleiul iese la suprafața. Preparatul astfel obținut se pune fierbinte în borcane curate și uscate, după ce au fost sterilizate la cuptor 30 de minute, la 150 grade.
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…