Categories: Stil de viaţă

Adevărul despre zahăr și grăsimi. Un cardiolog explică de ce grăsimile sunt cel mai bun medicament pentru sănătatea noastră

Grăsimile sunt bune pentru inimă, susține un medic cardiolog. De zeci de ani ni se tot spune că dacă mâncăm grăsimi, o să ni se blocheze artele și o să murim mai repede, în timp ce alimente precum pastele sunt văzute ca fiind sănătoase. 

Însă tot mai multe cercetări recente dezaprobă această teorie și plasează zahărul în topul celor mai de temut”inamici” ai sănătății.

Mai mult decât atât, cardiologul Aseem Malhotra susține că grăsimile sunt un adevărat medicament și că sunt esențiale sănătății. Dr Malhotra susține că o omletă din trei ouă gătită în ulei de cocos, e cel mai sănătos mic dejun.

”În această dimineață, am mâncat la micul-dejun o omletă din trei ouă, gătită în ulei de cocos și o cafea cu lapte integral, la fel cum fac aproape în fiecare zi. La masa de prânz mănânc o felie de brânză grasă, iar la cină adaug ulei de măsline peste salată. Între mese ronțăi nuci, alune, migdale, fistic. Pe scurt, mănânc o grămadă de alimente bogate în grăsimi, deși sunt cardiolog și tratez oamenii bolnavi de inimă”, a adăugat medicul.

După ce mult timp ni s-a spus că grăsimea blochează arterele și îngrașă, mulți dintre noi am început să ne ferim de alimente grase și să le înlocuim cu cele light sau degresate. O greșeală, spune cardiologul care susține că o dietă săracă în grăsimi nu doar că nu ne ferește de boli de inimă și kilograme în plus, dar că face tocmai opusul.

”De fapt, aș merge chiar mai departe și aș spune că epidemia de obezitate de azi e rezultatul acelor sfaturi din 1977 care prevedeau reducerea consumului de grăsimi”, a completat cardiologul.

Iată ce spune dr. Aseem Malhotra despre efectul grăsimilor.

În ultimul timp, mi-am făcut un obicei din a le spune pacienților mei cu boli grave de inimă să evite tot ce conține eticheta”degresat” sau ”cu puține grăsimi”.

În schimb, le spun să consume lactate integrale și alte grăsimi saturate, pentru a-și îmbunătăți starea de sănătate.

Cât despre colesterol, în unele cazuri, scăderea nivelului acestuia poate crește riscul cardiovascular și de mortalitate. În cazul oamenilor sănătoși, un colesterol mai mare de 60 este asociat cu un risc mai mic de mortalitate.

Până de curând și eu credeam că grăsimea este inamicul sănătății și siluetei și le evitam pe cât posibil. Dieta mea se învârtea în jurul carbohidraților și mâncam cereale cu zahăr, pâine prăjită, suc de portocale, sandvișuri, paste. Mâncare sănătoasă și solidă, mai ales că fac multă mișcare. Cu toate astea, nu reușeam să scap de colacul de pe burtă și exercițiile extenuante nu schimbau asta.

Acesta a fost motivul pentru care am început să caut o explicație și o soluție.

ADEVĂRUL TOXIC DESPRE ZAHĂR

Toate acestea se întâmplau în 2012 când am început să citesc un articol denumit ”Adevărul toxic despre zahăr”, scris de Robert Lustig în revista Nature.

În acest articol, Lustig,  Profesor de Pediatrie care lucra și la Centru Universitar de Obezitate din California, spunea că alimentele care conțin zaharuri adăugate sunt la fel de periculoase ca alcoolul. Acest articol mi-a deschis ochii. Fiind doctor, știam că orice lucru în exces face rău, însă iată că cineva spunea că un produs pe care îl consumăm zilnic, fără să ne gândim, ne omoară încet dar sigur.

Cu cât am început să caut mai mult despre asta, cu atât am găsit mai multe dovezi că zahărul, nu grăsimea cauzează atâtea probleme.

LEGĂTURA DINTRE GRĂSIME ȘI COLESTEROL

În 2013, un grup de oameni de știință au analizat date nepublicate dintr-un studiu australian făcut la începutul anilor 70. Aceștia au descoperit că pacienții cu boli cardiace care au înlocuit untul cu margarina și-au crescut riscul de mortalitate, în ciuda faptului că și-au scăzut nivelul colesterolului cu 13%.

Și un studiu publicat în revista Lancet în 2001 a scos la iveală că un colesterol total mai mare de 60 scade riscul cardiovascular. Doar scăderea colesterolului nu înseamnă că riscul bolilor de inimă e mai scăzut, ci trebuie completat și de scădere în greutate și de diminuarea markerilor diabetici din sânge.
Majoritatea oamenilor știu că alimentele bogate în grăsimi sănătoase, precum peștele, nucile, uleiul de măsline, contribuie la sănătatea cardiovasculară, însă ce mulți nu înțeleg încă e că și grăsimea din lactate e la fel de benefică.

Recent Posts

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

6 minute ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

36 de minute ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

o oră ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

11 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

11 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

12 ore ago

Citeste si: