Din cuprinsul articolului
În România, unele femei evită controalele medicale de rutină și ajung prea târziu la medicul ginecolog, când boala este într-un stadiu avansat. Dr. Adam Moushel, medic primar specializat în obstetrică-ginecologie, atrage atenția că atunci când simptomatologia s-a instalat, cel mai probabil afecțiunea este într-un stadiu avansat, fiind, din păcate, rare și aproape întâmplătoare situațiile în care se descoperă un cancer in situ.
De ce este importantă prevenția prin vaccinare?
Din acest motiv și medicul Adam Moushel insistă pe necesitatea investigării periodice și pe prevenția prin vaccinare, cu atât mai mult cu cât, menționează medicul un aspect foarte important, vaccinul anti-HPV nu are efecte adverse.
În acest sens, de la 1 decembrie 2023, femeile cu vârsta între 19 și 45 de ani vor primi o rambursare de 50% din prețul vaccinurilor care previn infectarea cu HPV (papillomavirus uman), care este responsabilă de apariția mai multor tipuri de cancer. În timp ce infectarea cu HPVeste mare, vaccinarea rămâne gratuită pentru copiii și tinerii cu vârsta cuprinsă între 11 și 19 ani. Medicii explică de ce este atât de importantă prevenirea.
4.300 de femei, diagnosticate anual cu cancer de col uterin
Potrivit cercetărilor, cancerul de col uterin este a doua cauză de mortalitate prin cancer în rândul femeilor din România, după cancerul de sân. Din nefericire, România se află pe primul loc în Europa, cu o incidență mare a acestei boli, peste 4.300 de femei fiind diagnosticate anual cu cancer de col uterin, aproape 2.000 de românce murind răpuse de acest tip de cancer în fiecare an.
Trist este că multe dintre decese sunt din categoria celor care pot fi prevenite: împotriva a peste 70% dintre tulpinile de HPV care au stat la baza cancerelor de col uterin a existat vaccin, dar nu a fost făcut în timp util.
Pentru ca acest vaccin să fie folosit la potențialul maxim, administrarea lui trebuie făcută înainte de debutul vieții sexuale, înainte ca expunerea la virus să fi avut loc. Vaccinul le ajută însă enorm și pe femeile aflate la vârsta sexuală activă, chiar dacă vaccinarea, atrag atenția medicii, în niciun caz nu înlocuiește controalele preventive absolut necesare.
Vaccinul anti-HPV, la jumătate de preț
Ratată de vaccinare a pre-adolescentelor împotriva infecției cu human papilloma virus (HPV) este mică în România. Odată cu implementarea, de la 1 decembrie, a noului protocol de eliberare a vaccinului prin farmaciile cu circuit deschis, se așteaptă ca procesul să se îmbunătățească.
Tot de la 1 decembrie, femeile cu vârsta cuprinsă între 19 și 45 de ani vor putea să achiziționeze, din farmacii, vaccinul împotriva HPV la un preț compensat 50%, ajutorul fiind foarte important având în vedere prețul acestui produs. Pentru o schemă completă de vaccinare sunt necesare, peste vârsta de 15 ani, trei doze de vaccin, prețul întreg al unei singure doze fiind de aproximativ 600 de lei.
Coordonatorul Grupului de Vaccinologie al Societății Naționale de Medicină de Familie, medicul primar Gindrovel Dumitra, a explicat, pentru „Weekend Adevărul“, că nu sunt necesare investigații medicale înainte de administrarea vaccinului anti-HPV. Vaccinarea nu ține însă loc de screening, a atras atenția medicul.
„Ca principiu, înainte de administrarea vaccinului nu este necesară niciun fel de analiză, însă persoanele cu vârsta de peste 25 de ani trebuie să știe că în cazul în care există o leziune pre-neoplazică, aceasta nu este vindecată de către vaccin. Deci screeningul pentru cancerul de col uterin trebuie să continue“, a spus medicul.
Vaccinul poate fi administrat femeilor în vârstă de peste 25 de ani și înainte ca acestea să efectueze un test Babeș-Papanicolau (acest test permite diagnosticarea precoce a cancerului cervical), însă rămâne recomandarea efectuării acestuia.