Numai în luna mai a acestui an, prețul untului din Germania a crescut cu 21,4% față de anul precedent. Românii stabiliți acolo trebuie să fie pregătiți pentru noi scumpiri. Nu doar prețurile mari le dau bătăi de cap românilor stabiliți în Germania, ci și calitatea slabă a untului nemțesc.

Öko-Test a testat 20 de mărci de unt pentru distribuția apei, valoarea pH-ului, gradabilitate, conținutul de ulei mineral și triclormetan, condițiile de reproducere ale vacilor de lapte, mirosul, gustul și aspectul untului. A cerut și dovada producției durabile. Conținutul de acizi grași Omega-3 a furnizat informații nutriționale. Testele microbiologice au asigurat că nu există germeni.

Numai șapte mărci de unt din totalul de 20 de mărci testate au fost certificate organic. 13 mărci de unt au primit cel mai slab calificativ („nesatisfăcător”). Trei mărci de unt au picat testul. Au primit calificativul „slab”. Au fost găsite hidrocarburi de ulei mineral saturat (MOSH) în 19 mărci de unt în cantități „foarte ridicate”. Aceste reziduuri alimentare se pot acumula în corpul uman.
Chiar dacă toxicitatea MOSH nu a fost încă elucidată definitiv de cei din industria alimentară, unele substanțe sunt considerate cancerigene. De exemplu, crema de unt „ÖMA Allgäuer Bauernbutter” conținea MOSH de zece ori mai mult decât este normal, conform legislației din Uniunea Europeană (UE).

ÖMA Allgäuer BauernbutterÖMA Allgäuer Bauernbutter (SURSA FOTO: Oko-Test)

Cel mai calitativ unt din Germania este „Gläserne Molkerei”. A fost singura marcă care a primit calificativul „bun”.

Citeşte continuarea AICI