Din cuprinsul articolului
Atenție la untul pe care îl puneți în coșul de cumpărături! Experţii în nutriţie atrag atenţia că nu toate brandurile alimentare produc unt de calitate.
Untul este un produs lactat obținut prin separarea grăsimii din lapte și apoi prin baterea acestei grăsimi până când devine o substanță cremoasă. Principala componentă a untului este grăsimea, iar grăsimea din unt este compusă atât din grăsimi saturate, cât și din grăsimi nesaturate.
De-a lungul timpului, untul a fost adorat și blamat, astfel încât e normal să te întrebi dacă până la urmă este sănătos sau nu să mănânci unt.
La fel ca în multe alte situații alimentare, și în cazul untului lucrurile stau la fel: dacă mănânci prea mult și alături de ingrediente nepotrivite, untul contribuie la o stare de sănătate mai proastă, pe când dacă mănânci mai puțin, alături de ingrediente potrivite, sănătatea nu va avea de suferit, dimpotrivă (organismul are nevoie și de grăsimi pentru a funcționa, dar nu de exces de grăsimi).
În 2024, prețul untului a crescut cu 21,4%
Numai în luna mai a acestui an, prețul untului din Germania a crescut cu 21,4% față de anul precedent. Românii stabiliți acolo trebuie să fie pregătiți pentru noi scumpiri. Nu doar prețurile mari le dau bătăi de cap românilor stabiliți în Germania, ci și calitatea slabă a untului nemțesc.
Öko-Test a testat 20 de mărci de unt pentru distribuția apei, valoarea pH-ului, gradabilitate, conținutul de ulei mineral și triclormetan, condițiile de reproducere ale vacilor de lapte, mirosul, gustul și aspectul untului. A cerut și dovada producției durabile. Conținutul de acizi grași Omega-3 a furnizat informații nutriționale. Testele microbiologice au asigurat că nu există germeni.
Cel mai calitativ unt din Germania este „Gläserne Molkerei”. A fost singura marcă care a primit calificativul „bun”.