Din cuprinsul articolului
Există nenumărate produse care promit o imunitate de fier, însă, spre surprinderea tuturor, specialiștii de la Harvard dau cărţile pe faţă. Au vorbit despre produs celebru distribuit în farmacii.
Imunitatea este principalul mecanism de aparare a organismului impotriva germenilor, demonstrat de succesul enorm al vaccinarii în prevenirea sau eradicarea bolilor infecțioase. Conceptul conform caruia vaccinurile sunt cele mai eficiente metode de preventie a infectiilor virale si bacteriene este bine recunoscut, atat de către autoritățile de sănatate publica, cât și de catre publicul larg.
Cu toate acestea, oamenii sunt fascinati de legatura dintre alimente, vitamine, minerale, antioxidanti saun anumite produse ce se găsesc în farmacii. Dar cresc aceste produse imunitatea?
Legat de acest subiect, un profesor de la Harvard a spus adevărul despre un renumit produs din farmacii. Acesta spune că „din păcate, realitatea este că astfel de produse nu vă oferă cu adevărat niciun beneficiu”, spune Michael Starnbach, profesor de microbiologie la Harvard Medical School, potrivit harvard.edu.
„Nu există nicio dovadă că acestea ajută la combaterea bolilor”, continuă medicul de la Harvard.
Ei bine, potrivit specialistului, ideea de a întări sistemul imunitar este greșită, explică specialistul.
Există un echilibru între un sistem imunitar care este eficient în limitarea bacteriilor, virusurilor și paraziților de a provoca infecții și un sistem imunitar hiperactiv care poate provoca probleme precum alergii, diabet și alte tipuri de tulburări autoinflamatorii și autoimune.
„Dacă ar exista o creștere a sistemului imunitar, ar putea declanșa autoimunitatea și alte probleme”, adaugă dr. Michael Starnbach, profesor de microbiologie.
Produsele care pretind că stimulează sau „susțin” sistemul imunitar sunt, de obicei, diferite formule de vitamine sau, mai nou, probiotice.
Vitaminele nu-ţi întăresc imunitatea, dacă eşti deja sănătos. Totuşi, mai spune medicul, există ceva adevăr în ideea că vitaminele pot ajuta imunitatea.
Vitaminele pot ajuta la prevenirea bolilor și a altor probleme de sănătate, dar numai la persoanele care suferă de malnutriție severă, lucru care nu este valabil pentru adultul american, explică dr. Starnbach.
Așadar, vitaminele de imunitate nu te vor ajuta să fii sănătos, dacă ești deja sănătos, susţine prof. dr. Michael Starnbach, profesor de microbiologie la Harvard.
Medicul demontează şi informaţiile despre probiotice. El spune că este ceva adevăr în ideea că bacteriile și organismele care trăiesc în intestin pot juca un rol în menţinerea sănătăţii noastre.
„Există o mulțime de cercetări în derulare cu privire la modul în care aceste organisme prietenoase, care trăiesc în noi și pe noi, contribuie la funcția imunitară și cum perturbă funcția imunitară”, a declarat Starnbach.
Într-o zi, oamenii de știință ar putea foarte bine să ne spună cum să prevenim bolile prin modificarea acestor specii diferite de organisme prietenoase din corpul nostru, care alcătuiesc ceea ce se numește microbiom.
„Cred că vom deveni mult mai conștienți în următorii 10 ani de modul în care anumiți microbi sunt implicați în anumite boli”, mai spune profesorul.
Dar astăzi, nu există suficientă informaţie pentru a înțelege interacțiunea complexă dintre organism și microbiom, pentru a utiliza eficient probioticele în îmbunătăţirea sănătăţii.
„Nu avem încă dovezi cu privire la modul în care am putea folosi suplimentele alimentare pentru a corecta problemele”, punctează medicul de la Harvard.
Concluzia: poţiunile sau vitaminele nu întăresc sistemul imunitar, susţine medicul.
„Deși aceste produse ar putea să nu provoace rău, probabil vă veţi bucura mai mult de bani dacă îi folosiţi pentru altceva„, încheie prof. dr. Michael Starnbach.
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…
Pe 8 noiembrie, românii sărbătoresc Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, care sunt considerați ocrotitori ai…