Sari la conținut

Adevărul despre țigările elecronice. Ce lucru neașteptat a scos la iveală un nou studiu

Un studiu efectuat pe mai mulţi bolnavi de cancer care au continuat să fumeze a arătat ca ţigările electronice ar putea favoriza dependenţa de nicotină, iar celor care folosesc aceste dipozitive le este la fel de greu să renunţe la fumat ca şi persoanelor care fumează ţigări clasice.

Cercetarea efectuată asupra pacienţilor cu cancer care continuă să fumeze a arătat că persoanele care folosesc ţigări electronice prezintă o dependenţă de nicotină mult mai accentuată şi au la fel sau mai puţine şanse de a renunţa la fumat ca şi persoanele care preferă tutunul. Studiul, publicat luni, a fost deja contestat de o serie de alţi cercetători, potrivit Reuters.

Studiul, apărut în revista Cancer, publicaţia de specialitate a Societăţii Americane pentru Cancer, ridică întrebări legate de eficienţa ţigărilor electronice în a ajuta fumătorii să renunţe la acest viciu. Dar această concluzie a fost contestată de alţi cercetători în domeniul tutunului şi dependenţei, care au spus că modul de selectare a pacienţilor incluşi în studiu a dus la o concluzie prestabilită.

Utilizarea ţigărilor electronice, care sunt dispozitive cu baterii ce produc vapori care conţin nicotină, pe care fumătorul îi inhalează, a crescut foarte mult în ultimii doi ani, dar există, de asemenea, o dezbatere aprinsă privind riscurile şi beneficiile acestora.

Dispozitivele sunt pe piaţă de relativ puţină vreme, iar acest lucru înseamnă că nu există dovezi ştiinţifice pe termen lung legate de siguranţa lor. Unii experţii se tem că ţigările electronice ar putea duce la dependenţa de nicotină şi ar fi doar un prim pas către fumatul de tutun clasic, în timp ce alţi cercetători le văd ca pe o modalitate cu un potenţial uriaş de a ajuta fumătorii să renunţe la acest obicei.

Puţinele studii care există pe această temă oferă o serie de concluzii amestecate, unele susţinând că dispozitivele pot ajuta la renunţarea la fumat, iar altele sugerând că ţigările electronice pot prezenta riscuri de sănătate specifice.

Un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătaţii, dat publicităţii luna trecută, cerea impunerea unei reglementări stricte a utilizării ţigărilor electronice în spaţiile închise, publicităţii şi vânzării acestor dispozitive către minori. Însă şi acest raport a fost criticat, unii experţi spunând că este plin de erori, interpretări şi analize greşite.

Studiul publicat online în revista Cancer a fost efectuat de cercetătorii de la Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York, conduşi de Jamie Ostroff, asupra a 1.074 de pacienţi cu cancer, care fumau şi care au fost incluşi în perioada 2012-2013 într-un program antitutun la centrul oncologic.

Experţii au descoperit o creştere de trei ori a utilizării ţigărilor electronice în această perioadă, de la 10,6% la 38,5%.

La includerea în programul antifumat, cercetătorii au descoperit că utilizatorii de ţigări electronice erau mai dependenţi de nicotină decât non-utilizatorii, avuseseră mai multe încercări de a renunţa la fumat şi prezentaseră un risc mai mare de a fi diagnosticaţi cu o formă de cancer la plămâni, cap şi gât.

Până la finalul perioadei de studiu, utilizatorii dispozitivelor erau la fel de predispuşi la a fuma ca şi pacienţii care fumau ţigări clasice.

Robert West, director de cercetare în domeniul tutunului la University College London, a declarat că studiul nu a putut evalua dacă, în cazul pacienţilor cu cancer care foloseau ţigări electronice, a încerca aceste dispozitive duce sau nu la renunţarea la fumat, „pentru că eşantionul folosit a inclus pacienţi care au încercat deja ţigara electronică într-o tentativă de a renunţa la fumat şi au eşuat, astfel că toţi cei care au reuşit să se lase de fumat erau deja scoşi din calcul”.

De asemenea, Peter Hajek, director al Tobacco Dependence Research Unit de la Queen Mary, University of London, a susţinut ideea că datele oferite de studiu nu justifică concluziile la care au ajuns cercetătorii americani.

„Autorii au urmărit fumători care au testat ţigările electronice, dar nu au renunţat la fumat şi au exclus fumătorii care au încercat dispozitivele şi au renunţat la fumat”, a spus Peter Hajek.

„Ca şi fumătorii care eşuează în a renunţa la fumat indiferent de metoda aleasă, studiul a avut de-a face cu fumători cu un mare grad de dependenţă, cărora le-a fost foarte greu să renunţe. Cercetătorii au concluzionat că ţigara electronică nu a fost de ajutor, dar acest lucru ar fi adevărat pentru orice tratament dacă ar fi evaluate doar rezultatele negative ale urmării tratamentului”, a mai declarat Peter Hajek.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel