Din cuprinsul articolului
Motivul principal pentru care anumite persoane încă refuză vaccinarea este teama dezvoltării unor efecte adverse, pe termen lung. Acest lucru nu este posibil, potrivit specialiștilor, care susțin că vaccinurile folosesc o tehnologie sigură și eficientă.
Teama de vaccin este una nefondată, potrivit experților în sănătate. Serurile anti-COVID dezvoltate nu alterează organismul și nu afectează în niciun mod ADN-ul, asa cum presupun foarte multe persoane care refuză vaccinul.
Dr. Vasi Rădulescu, medic și scriitor, explică pe larg cum funcționează tehnologia ARNm, tehnologie pe care se bazează anumite seruri anti-COVID (Pfizer, Moderna).
ARNm afectează sau nu ADN-ul?
„ADN-ul uman nu poate fi alterat prin tehnologia ARNm. ADN-ul stă cuminte în nucleul celulei, unde e protejat la maxim. ARN-ul mesager poartă o informație și dictează construcția de proteine într-un organit celular separat de nucleu, care se cheamă ribozom.
ADN-ul servește drept matriță pentru sinteza ARN-ului. Dacă ADN-ul are un dublu helix, majoritatea ARN-ului prezintă un singur lanț de baze. ARNm poartă informația spre fabricile de proteine, numite ribozomi. Sunt seturi de instrucțiuni. După ce ribozomii și-au primit sarcinile de zi, ARN-ul mesager este fie distrus, fie metamorfozat în alte tipuri de ARN. El nu modifică în niciun fel ADN-ul. Nici nu are cum. Prin urmare, cine spune că vaccinurile care folosesc tehnologia ARNm pot schimba ADN-ul, nu deține cunoștințe elementare de biologie celulară.
O tehnică ar putea elimina riscul unor boli grave
Există însă o tehnică numită CRISPR-Cas9 prin care se pot edita anumite zone din ADN. La ce poate folosi ea? Să zicem că un om are un risc mare de a dezvolta o anumită boală cunoscută printr-o mutație la anumite baze nucleotidice din ADN. CRISPR-Cas9 identifică acea mutație, taie bucata cu risc și reface locul, anulând riscul de boală.
Tehnica CRISPR-Cas9 a dat premiul Nobel pentru chimie în 2020, câștigat de Emmanuelle Charpentier și Jennifer Doudna.
Medicina viitorului se va baza mult pe astfel de editări. Se speră a se anula riscurile unor cancere, maladii neurologice, cardiace și multe altele”, explică Dr. Vasi Rădulescu.