Din cuprinsul articolului
Adevărul despre recalcularea pensiilor! Dorina Barcari, expertă în pensii, vorbește despre un dezavantaj…Unii pensionari ne se pot bucura de noua lege la pensiei. Există și pensionare care vor pierde bani. Iată care sunt aceștia.
Dorina Barcari, expertă în pensii și salarizare, efectuat calcule la tablă, explicând care sunt categoriile de pensionari cel mai afectate în urma recalculării pensiilor. Ea a detaliat și cuantumul reducerii veniturilor în funcție de categoria din care fac parte aceștia.
Aceasta spune că una dintre aceste categorii o reprezintă românii care au ieșit la pensie pe Legea 3, în special femeile.
„Pentru că aveau posibilitatea să iasă cu un stagiu efectiv mai mic de 25 de ani. Pentru că aveau în completare perioada suplimentară de la grupe”, a declarat ea la Realitatea PLUS.
În această situație, spune ea, nu s-a putut face cumulul pensiei cu un alt venit. Astfel, bărbații au ieșit la pensie cu un stagiu de cotizare de 30 de ani, iar femeile cu un stagiu de 25 de ani, poate și mai puțin. De aceea, este foarte probabil să primească mai puțini bani în urma recalculării.
Recalcularea pensiilor: Cuantumul reducerii veniturilor
Dorina Barcari a explicat care sunt categoriile de pensionari cel mai afectate în urma recalculării pensiilor. Ea a detaliat și cuantumul reducerii veniturilor în funcție de categoria din care fac parte aceștia.
Potrivit ei, una dintre aceste categorii o reprezintă românii care au ieșit la pensie pe Legea 3, în special femeile.
„Pentru că aveau posibilitatea să iasă cu un stagiu efectiv mai mic de 25 de ani. Pentru că aveau în completare perioada suplimentară de la grupe”, a declarat ea sursei citate
În această situație, spune ea, „nu s-a putut face cumulul pensiei cu un alt venit. Astfel, bărbații au ieșit la pensie cu un stagiu de cotizare de 30 de ani, iar femeile cu un stagiu de 25 de ani, poate și mai puțin. De aceea, este foarte probabil să primească mai puțini bani în urma recalculării”.
Se va întâmpla în cazul grupelor de muncă, redenumite „condiții speciale și deosebite” de muncă., potrivit expertei
„Până acum, pentru grupa I, condiții speciale, se dădea 50% aplicat pe punctajul lunar. Acum, se dau 0,5 puncte, care înseamnă clar mai puțin. S-a promis, dar în lege nu este menționat, pentru cei pensionați anterior nu se va face calculul. Dar dacă vii cu adeverințe, cu tot felul de alte chestii, s-ar putea să se facă.
Pentru grupa a II-a, redenumită condiții deosebite, era 25%, acum se adaugă 0,25 puncte, și este în dezavantaj”, a explicat ea.
Din această categorie, potrivit Dorinei Barcaricei, care au avut stagiul complet de 25 de ani, sau de 20 de ani, în cazul celor cu grupa I, vor avea parte, într-adevăr, de o scădere mai mare.
Vechimea în muncă, elementele de care se ține seama la calculul pensiei
Toate pensiile în plată sunt recalibrate, luând în considerare inclusiv anumite studii. La stabilirea vechimii sunt luate în considerare trei elemente esențiale: perioada de contribuție, punctele de stabilitate și perioadele necontributive, care sunt perioade asimilate vechimii, dar pentru care nu s-au plătit contribuții la sistemul public de pensii.
Legea nr. 360 din 29 noiembrie 2023, publicată în Monitorul Oficial spre sfârșitul anului trecut, prevede că „numărul total de puncte realizat” este suma punctajelor anuale asociate perioadelor de stagiu de cotizare realizat, perioadelor asimilate, perioadelor necontributive, stagiului potențial și a numărului de puncte de stabilitate. Citește mai mult despre pensii pe Capital.