Sari la conținut

Adevărul despre RADON, gazul cancerigen. Informare despre pericolul nevăzut din case și birouri

pacient cancer
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Totul despre RADON

Radonul, gazul cancerigen. Informare despre pericolul nevăzut din case și birouri! Deşi reprezintă a doua cauză principală a cancerului pulmonar, după fumat, „ucigaşul tăcut” din locuinţe este un subiect necunoscut de mulți dintre noi.  Iată ce trebuie să știți despre gazul radioactiv. 

Radon
Sursă foto: JN

Gaz cancerigen

Radonul, gazul cancerigen. Trebuie să știți că ”RADONUL”, gaz radioactiv inodor și incolor, este extrem de periculos pentru organism. România a transpus în legislația autohtonă o directivă UE care obligă statele membre să monitorizeze și să ia măsuri pentru reducerea expunerii la acest gaz cancerigen.

Ministerul Sănătății a pus în dezbatere la începutul acestei săptămâni un proiect de HG privind Strategia de informare, educare și comunicare pentru sensibilizarea populației și informarea factorilor locali de decizie, a angajatorilor și a angajaților cu privire la riscurile prezentate de radon.

Uniunea Europeană a stabilit într-o Directivă din 2013 obligaţia ca statele membre să monitorizeze şi să raporteze nivelurile de radioactivitate din surse naturale şi antropice.

Însă una dintre principalele cerințe ale Directivei 2013/59/Euratom, cu privire la elaborarea unui plan de măsuri care să abordeze riscurile pe termen lung prezentate de expunerea populației la radon în locuințe, clădirile cu acces public și în locurile de muncă, este transpusă în legislația autohtonă abia 5 ani mai târziu, prin adoptarea, în 2018, a Hotărârii Guvernului nr. 526 pentru aprobarea Planului naţional de acţiune la radon”.

Dr. Beatrice Mahler a menționat că „radonul este luat ca și al doilea factor de risc pentru cancerul pulmonar pentru adulţi, după fumat”.

„În literatura de specialitate Radonul este luat ca și al doilea factor de risc pentru cancerul pulmonar pentru adulţi, după fumat. Fumatul rămâne pe primul loc. Și ce este particular însă în expunerea la Radon este faptul că el determină alte tipuri de cancer pulmonar. Vorbim de tipul histopatologic, pentru că în ultimii ani s-a observat o schimbare a tipologii celulei canceroase.

Cancerul pe care îl de Radonul

Dacă cancerul legat de fumat este un cancer epidermoid localizat central, de regulă cu evoluție mai lentă, cancerul pe care îl de Radonul este un cancer cu o celulă mai mică, care evoluează agresiv, care dă metastază foarte repede și care nu are foarte multe soluții terapeutice.

O mare parte din pacienți ajungând să fie depistați în stadiul patru de cancer. Dar prioritar încă la nivel mondial fumatul rămâne principalul factor de risc pentru cancer pulmonar. Radonul este pe locul doi și sigur depinde de concentrație și de durată. Dacă vorbim de copiii expuși la radon, aceştia au un risc mai mare de a dezvolta leucemie și nu cancer pulmonar”, a spus dr. Beatrice Mahler, la Antena 3 CNN.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel