Hipertensiunea arterială reprezintă un factor de risc la fel de periculos pentru persoanele slabe, supraponderale şi obeze, afirmă autorii unui studiu american, infirmând astfel cercetările precedente potrivit cărora această afecţiune ar fi mai periculoasă pentru persoanele slabe, potrivit Reuters.
„Anumite studii efectuate în ultimii 30 de ani sugerează faptul că, în ceea ce priveşte efectele adverse asociate cu hipertensiunea – precum infarct şi accident vascular cerebral -, persoanele slabe sau cu o greutate normală şi care suferă de hipertensiune ar prezenta un pronostic medical mai prost decât persoanele obeze cu hipertensiune”, a declarat Laura A. Colangelo, cercetătoare la Universitatea Northwestern din Chicago, coordonator principal al studiului.
„O astfel de concluzie ar putea să îi facă pe oameni să creadă în mod eronat că hipertensiunea nu este importantă pentru oamenii supraponderali sau obezi, dar este importantă pentru oamenii slabi sau cu o greutate normală. Noi spunem însă că hipertensiunea este la fel de importantă pentru toţi oamenii, indiferent de greutatea lor corporală”, a adăugat cercetătoarea americană.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 3.657 de persoane, nefumătoare şi fără boli cardiace, diabet şi cancer. Oamenii de ştiinţă au analizat apoi şi datele medicale colectate de la participanţii la un studiu de lungă durată, realizat pe un eşantion de două ori mai mare şi care a început în anul 2000.
Spre deosebire de numeroase studii care grupează voluntarii doar în funcţie de greutate sau de indicele de masă corporală (IMC), noua cercetare ştiinţifică a ţinut seama şi de circumferinţa taliei. Talia indică nivelul acumulărilor de grăsime în jurul trunchiului, un parametru asociat cu riscul de maladii cardiace.
Cercetătorii americani i-au împărţit pe voluntari în şapte grupe în funcţie de IMC şi de circumferinţa taliei, folosind o serie de parametri etnici specifici în ambele cazuri.
De exemplu, o circumferinţă a taliei sănătoasă şi „optimală” este mai mică de 102 centimetri la bărbaţi şi mai mică de 88 centimetri la femei pentru persoanele caucaziene, de culoare şi hispanice, în timp ce la persoanele de origine chineză, aceste valori sunt mai mici de 90 centimetri la bărbaţi şi mai mici de 80 centimetri la femei.
Medicii americani au notat înălţimea, greutatea, circumferinţa taliei şi tensiunea fiecărui voluntar la începutul studiului şi au ţinut legătura cu aceste persoane, notând orice internare într-o clinică medicală, intervenţie chirurgicală, diagnosticare cardiovasculară şi decese ale acestora, în medie, la fiecare 9-12 luni, pentru o perioadă de 10 ani, în cazul fiecărui participant.
Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate…
Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…
La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…
Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…
În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…
Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…