Din cuprinsul articolului
Adevărul despre dieta ketogenică. Cetoza este un proces metabolic prin care corpul nostru încetează să folosească carbohidrații ca sursă de energie pentru a trece la grăsimi.
Aceast proces se realizează, mai ales, cu diete sărace în carbohidrați sau cu post prelungit, și te poate ajuta să slăbești, dar poate fi și periculoasă în unele cazuri.
Corpul nostru obține energie din carbohidrații pe care îi consumăm, atât cei simpli (glucoză), cât și cei complecși.
Acești carbohidrați se acumulează sub formă de glicogen muscular (care se acumulează în mușchi) și glicogen hepatic, care se acumulează în ficat. Pentru a-și îndeplini funcțiile, organismul „trage” aceste rezerve de glicogen stocate.
Când aceste rezerve se epuizează, pentru a continua să consume energie, organismul trebuie să se orienteze către grăsimile depozitate.
Pentru a face acest lucru, ficatul trebuie mai întâi să transforme aceste grăsimi în energie, cunoscut sub denumirea de corpi cetonici, molecule de acid beta-hidroxibutiric (beta-hidroxibutirat) și acid acetoacetic (acetoacetat).
Acest proces se numește cetoză și este, în realitate, un mecanism de supraviețuire care permite organismului să se aprovizioneze cu rezervele de energie acumulată.
Dieta ketogenică poate avea beneficii, chiar și pentru sănătate, dar, întrucât pot avea și alte consecințe pe termen lung asupra sănătății, acestea trebuie făcute întotdeauna sub supraveghere medicală, așa cum este recomandat de Sanitas, deoarece, pe lângă faptul că sunt contraindicate la unele persoane, în unele cazuri, „intrarea în cetoză poate avea uneori unele efecte secundare nedorite”.
Printre beneficiile dietelor ketogenice se numără:
• Te ajuta sa slabesti si sa scapi de grăsime. Prin mobilizarea depozitelor de grăsime, țesutul adipos este redus pentru a vă ajuta să pierdeți în greutate. Acest lucru este benefic pentru persoanele care doresc să slăbească și pentru sportivi.
• Control mai bun al diabetului de tip II. Există multe studii, precum acesta efectuat în Spania, care leagă cetoza cu un control mai bun al nivelului de glucoză din sânge și o îmbunătățire a sensibilității la insulină.
• Unele studii susțin că este utilă ca tratament pentru epilepsia refractară atunci când medicamentele nu dau rezultatele așteptate, informează Salud.
• Pe termen scurt poate provoca disconfort fizic, precum dureri de cap, oboseala, respiratie urat mirositoare, greata si constipatie.
• Favorizeaza aparitia pietrelor la rinichi si nu este recomandat persoanelor cu probleme renale.
•În unele cazuri, poate crește colesterolul.
• Poate reduce nivelul hormonului tiroidian T3, deci ar fi contraindicat si persoanelor cu hipotiroidism.
• Creste nivelul de cortizol si, prin urmare, posibilitatea de stres.
• Poate provoca deficit nutrițional pe termen lung.
• Unele studii sugerează că crește riscul de boli de inimă, cancer, diabet sau Alzheimer.
• Poate scădea performanța cognitivă.
Din aceste motive, dacă vrei să urmezi o dietă bazată pe cetoză, mai ales dacă dorești să o menții pe termen lung, cel mai bine este să ajungi pe mâinile unor profesioniști care sa îți monitorizeze în mod regulat sănătatea.
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…