Adevărul despre diabet. Poți face boala dacă mănânci prea mult zahăr?

Adevărul despre diabet. Consumul de prea mult zahăr nu provoacă în mod direct diabet. Cu toate acestea, există o legătură între supraponderalitatea sau obezitatea și diabetul de tip 2. În timp, consumul de prea multe alimente și băuturi, inclusiv cele bogate în zahăr, poate duce la creșterea în greutate. Și obezitatea excesivă crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

 

Deoarece diabetul este asociat cu niveluri ridicate de glucoză din sânge (zahăr din sânge), pare rezonabil să presupunem că consumul de prea mult zahăr cauzează acest lucru. Cu toate acestea, nicio literatură de calitate nu citează consumul de zahăr ca o cauză directă a diabetului de tip 1 sau tip 2.

Cum pot oamenii să facă diabet?

Diabetul de tip 1 nu are legătură cu obiceiurile alimentare și stilul de viață. Mai degrabă, se crede că genetica și factorii de risc de mediu joacă un rol principal aici. Dacă aveți un părinte sau un frate cu diabet zaharat de tip 1, aceasta înseamnă că aveți un risc mai mare de a dezvolta boala.

Poate fi prevenit diabetul de tip 1?

Oamenii de știință au căutat de mult o modalitate de a preveni sau de a vindeca complet diabetul de tip 1. În 2022, Food and Drug Administration (FDA) a aprobat un medicament pentru a încetini apariția diabetului de tip 1.

Diabetul de tip 2

Diabetul de tip 2 este o boală complexă, multifactorială, cu multe cauze și factori de risc diferiți. Unii factori de risc sunt legați de stilul de viață, cum ar fi lipsa de activitate fizică sau supraponderalitatea.

Alți factori de risc pentru diabetul de tip 2 includ:

  • Având prediabet (unde nivelul mediu al zahărului din sânge este ridicat, dar nu suficient de ridicat pentru a diagnostica diabetul).
  • Diabetul de tip 2 poate fi prevenit sau amânat prin modificări ale stilului de viață. Acestea includ alimentația sănătoasă, activitatea fizică regulată și pierderea în greutate dacă sunteți supraponderal.

Diabet zaharat de tip 1 vs tip 2

Diabetul de tip 1 este o afecțiune autoimună în care sistemul imunitar afectează capacitatea organismului de a produce insulină. Insulina este un hormon care ajută organismul să folosească glucoza din sânge ca combustibil și scade nivelul zahărului din sânge. Diabetul de tip 1 apare adesea în copilărie sau adolescență, dar se poate dezvolta la orice vârstă.

Diabetul de tip 2 este o boală cronică care se dezvoltă în timp. În diabetul de tip 2, există adesea rezistență la insulină, ceea ce înseamnă că organismul dumneavoastră nu folosește insulina în mod corespunzător, ceea ce duce adesea la niveluri ridicate de zahăr din sânge.

De-a lungul timpului, persoanele cu diabet zaharat de tip 2 pot dezvolta, de asemenea, o producție redusă de insulină și au nevoie de insulină ca parte a planului lor de tratament. Diabetul de tip 2 este cel mai adesea diagnosticat la adulți. Totuși, tot mai mulți copii și adolescenți sunt diagnosticați cu diabet de tip 2.

Recent Posts

Spitalul Județean Mehedinți, judecat pentru ucidere din culpă

La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…

21 de minute ago

Decizia care i-a salvat viața unui român în mijlocul inundațiilor din Spania. „Altfel n-aș fi supraviețuit”

Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…

52 de minute ago

Motivul tulburător pentru care polițiștii ating mereu portbagajul mașinilor pe care le opresc

Un avocat dezvăluie motivul tulburător pentru care polițiștii ating portbagajul sau partea din spate a…

o oră ago

Câți bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie 2025

Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…

2 ore ago

O pacientă cere despăgubiri de peste un milion de euro Spitalului din Cugir după o operație

Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…

2 ore ago

Alertă alimentară în România: Legume și fructe cu pesticide peste limitele legale

Inspectorii fitosanitari trag un semnal de alarmă privind toxicitatea legumelor și fructelor. Află ce produse…

3 ore ago

Citeste si: