Din cuprinsul articolului
Creme anti rid. Piața cremelor destinate îngrijirii tenului și prevenirii îmbătrânirii este una de miliarde de dolari, cu mii de produse, texturi, forme de prezentare, adaptate tuturor tipurilor de piele, bugetelor și preferințelor în materie de aromă.
Multe promit efecte anti îmbătrânire profunde și de durată, însă adevărul despre aceste produse îl știu doar dermatologii.
“Cremele antiaging conțin, de obicei, agenți exfolianți care îndepărtează celulele stratului superficial cornos al pielii și contribuie la netezire. În plus, aceste produse sunt emoliente și hidratante, asigurând un tonus bun și o senzație locală de confort. Produsele cosmetice, fie ele și dermocosmetice, nu conțin însă ingrediente active care să modifice biologia celulară așa cum fac produsele farmaceutice de tratament local. Crema antiaging nu are însă cum să se opună procesului natural de îmbătrânire a pielii. Altele sunt măsurile necesare de prevenție a îmbătrânirii premature”, afirmă medicul dermatolog Mihaela Leventer.
Ce înseamnă o cremă bună
Specialistul este de părere că o cremă bună este aceea perfect tolerată, care nu produce coșuri, nu agravează o stare locală și care catifelează zona pe care a fost aplicată, luminează și elasticizează țesutul. Efectele de ameliorarea a calității tenului sunt doar optice, în multe cazuri.
“Se exagerează atunci când se pretinde că o crema antirid reduce riduri mari, vizibile. Există produse cosmetice care extrapolează unele efecte fizice ale ingredientelor, dând un efect optic de îmbunătățire. De exemplu, cerurile emulsificate plombează fisurile din tegument așa cum face ceara de parchet și pentru o perioadă de timp, aspectul pare neted. Alte produse, mai ales cele sub formă de gel, se usucă și întind pielea, iar alte produse conțin ingrediente ușor colorate sau care absorb sau reflectă lumină astfel încât ameliorează optic zona. Dacă însă dorim o reducere reală a zonei cu riduri produse de mișcare, atunci e cazul să apelăm la produsele deja consacrate pe bază de toxină botulinică sau la cele de umplere pe bază de acid hialuronic. Ultimele dau volum atât ridului adânc de expresie, precum și celui fin cu adevărat de îmbătrânire”, afirmă medicul.
Unul dintre secretele menținerii tinereții și frumuseții pielii este nealterarea stratului de colagen. Însă cosmeticele care conțin acest ingredient nu acționează în profunzime, spune medicul Mihaela Leventer.
Cremele cu retinol sunt cele mai bune
“Conținutul în colagen al unui produs cosmetic îmbunătățește de fapt hidratarea și nu stratul de colagen al pielii. Dacă vrem o îmbunătățire a tonusului și o creștere a fibrelor de colagen, atunci ar trebui să alegeți creme cosmetice care conțin retinoizi, derivați de vitamina A care reușesc după o utilizare îndelungată o reacție de densificare a fibrelor in piele. Concentrațiile cosmetice de retinoizi sunt mult mai reduse spre deosebire de concentrațiile medicale mai eficiente”, este de părere dermatologul.
Un alt sfat al dermatologului Mihaela Leventer este ca acasă sau la cosmetică să apelam la gomaje și exfolieri. Peelingurile însă trebuie făcute doar de către medic.