Sari la conținut

Adevărul despre burta de bere. Ce spune un nutriționist român

Ciroza hepatica
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ciroza hepatică: simptomele de alarmă

Termenul „burta de bere” este adesea folosit pentru a descrie o acumulare de grăsime în zona abdominală la bărbați, care sugerează o imagine stereotipică asociată cu consumul excesiv de bere. Ideea de „burta de bere” presupune că acest tip de băutură alcoolică ar contribui, în mod specific. la dezvoltarea unei grăsimi adipoase în zona abdomenului.

Însă, să clarificăm acest aspect: „burta de bere” este mai mult un mit decât o realitate absolută. Dezvoltarea grăsimii abdominale excesive poate fi cauzată de mai mulți factori, inclusiv alimentația nesănătoasă, un stil de viață sedentar, predispoziția genetică și, desigur, consumul excesiv de calorii din orice sursă, nu doar din bere.

Burta de bere, mit sau realitate?

Deși berea conține calorii, nu există nimic specific în compoziția sa care să conducă direct la dezvoltarea grăsimii în zona abdominală. Consumul moderat de bere (sau orice altă băutură alcoolică) nu ar trebui să conducă automat la acumularea de grăsime în acea zonă, atâta timp cât aportul total de calorii din dietă rămâne echilibrat și nu depășește necesarul caloric al organismului.

În realitate, dezvoltarea grăsimii abdominale este rezultatul unui dezechilibru caloric, în care consumul de calorii depășește necesarul zilnic al organismului. Dacă energia excesivă din alimente nu este folosită prin activitate fizică și metabolism, se va depune sub formă de grăsime, iar acest lucru poate duce la dezvoltarea „burții”.

Este important să subliniem că fiecare persoană are o predispoziție genetică unică și că grăsimea se poate distribui diferit în funcție de individ. Astfel, unele persoane pot avea o tendință de a acumula grăsime în zona abdominală, în timp ce altele pot acumula grăsime în alte zone ale corpului.

“Odată cu anotimpul cald, preocuparea noastră pentru a ne menține silueta se accentuează. Astfel, vara ne alegem cu o și mai mare atenție alimentele și băuturile pe care le consumăm. Printre băuturile supuse testului caloriilor se află și berea. De aici vine și întrebarea: berea îngrașă sau nu? Răspunsul este NU, iar cercetările recente susțin acest lucru.

Berea consumată în cantități moderate, asociată unei alimentații echilibrate și exercițiului fizic, poate face indiscutabil parte dintr-un stil de viață sănătos”, declară dr. Corina Zugravu, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice.

Câte calorii are berea

Potrivit nutriționiștilor, anumite substanțe derivate din hamei ar putea contribui la prevenirea obezității, îmbunătățind metabolismului lipidelor și controlând depunerea excesivă a grăsimii pe vasele de sânge.

Din punct de vedere al aportului caloric, berea are un conținut mic de calorii, iar dacă este consumată cu moderație nu îngrașă, spun specialiștii: “350 de ml de bere conțin 150 de calorii, 13 g de carbohidrați, 1.5 g de proteine, 0 g de grăsimi și 5% alcool. Pe bună dreptate, berea poate face parte dintr-un stil de viață sănătos datorită în special conținutului său de peste 90% apă și a unui aport de vitamine importante pentru starea de bine a organismului, vitaminele B2 şi B6, alături de sodiu”, mai afirmă dr. Corina Zugravu.

Consumată moderat, berea nu pune în pericol dieta persoanelor care își doresc să slăbească, spun nutriționiștii. Fabricată exclusiv din ingrediente naturale – apa, cereale și hamei – berea  aduce organismului un aport de minerale, vitamine și antioxidanți esențiali.

Nu în ultimul rând specialiștii precizează că berea nu conţine colesterol, iar cantitatea de zaharuri este scăzută.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel