Din cuprinsul articolului
Un centru deschis recent în județul Mureș oferă terapie copiilor cu autism în limbile română, maghiară și engleză. Centrul de zi „Kidstart” din Sântana de Mureș a fost înființat în parteneriat cu „Help Autism”, cea mai mare asociație de profil din țară. Copiii cu autism nu sunt bolnavi, însă au nevoie de sprijin constant ca să poată relaționa.
Lumea lor este diferită de a noastră și cu cât încep mai devreme terapia, cu atât ei au mai multe șanse de a recupera din abilitățile necesare, a precizat pentru Radio România Târgu Mureș, psihologul clinician Ramona Vancea.
Codruța Sălcudean: Comunicarea cu cei din jur lipsește
„ Noi ne dorim ca acești copii, atunci când ei o să ajungă adolescenți-adulți, dorim să fie niște adulți independenți, nu niște adulți asistați. Comunicarea cu cei din jur lipsește, de multe ori este total absentă. Ei nu se joacă funcțional, ei învârt jucăriile și mai ales, limbajul”, spune Codruța Sălcudean.
Accesul la terapie este dificil
Între cei implicați în activitatea de la Centrul din Sântana de Mureș sunt și părinți cu copii cu autism. Ei spun că pentru cei din mediul rural sau din orașele mici, accesul la terapie este de cele mai multe ori, foarte dificil și cu costuri foarte mari, dar problemele cu care se confruntă sunt numeroase, culminând cu teama că nu-i vor putea sprijini suficient, după cum mărturisește Codruța Sălcudean, mama unui copil cu autism.
„Da, e cel mai mare coșmar al părinților: o să rămână copilul singur, o să ajungă într-o clinică sedat și nimeni nu o să știe să comunice cu el. Foarte mulți părinți nu prea mai găsesc locuri în școlile speciale. Altă problemă sunt lucrările stomatologice. Nu se fac lucrări sub anestezie. Și prietenii să te respingă, să nu mai vrea să-și aducă copilul să se întâlnească cu copilul tău, că el e altfel. Eu o să lupt pentru toți copiii pe care poți să-i ajut”, spune Codruța Sălcudean.